01.04.20 u 23:20

ZANIMLJIVOSTI IZ STOMATOLOGIJE: FENOMEN ZLATNOG ZUBA

Lijep osmijeh nikada ne izlazi iz mode

Zajednička karakteristika ljudi je želja za promjenom izgleda uključujući u to neizostavno i zube. Težnja ka promjeni izgleda nije samo pojava današnjice već nešto što je prisutno kroz cjelokupnu ljudsku istoriju. Moderno doba je donijelo i nove standarde po pitanju estetike ali jedna stvar sigurno nikad ne zlazi iz mode a to je lijep osmjeh, nekad i sa bljeskom zlatnog zuba. Zlato se u stomatologiji intenzivno koristilo do 90-tih godina kada postepeno isčezava što zbog estetike, a sa druge strane i cijene. U stomatologiji se koristi zlato od 22 karata. Čisto zlato ima 24 karata dok ono od kojeg se pravi nakit 14 karata. Dakle, zlatni zubi ne samo da su vrijedni već i izuzetnog kvaliteta.

Prateći fenomen zlatnih zuba kroz istoriju dolazi se do zaključka da se često radilo samo o trendu, socijalnom statusu, bogatstvu i moći. Prvi poznati istorijski primjeri zlatnih zuba datiraju od prije 4000 godina sa Filipina. Filipinci imaju čak 100 riječi za zlato. U njihovoj mitologiji smatralo se da tvorac svijeta ima zube od čistog zlata pa vođeni time nosili su zlatne pločice koje su pokrivale čitav prednji niz zuba. Zlatni zubi su bili privilegija muškaraca i žena visokog socijalnog statusa. U pojedinim dijelovima Filipina bili su popularni i zlatni ukrasi na zubima u vidu tačkica, diskova ili ljuspica.

Drugi poznati primjer zlatnih zuba je u Etruriji, današnjoj srednjoj Italiji, oblasti Toskana oko 700 godina P.N.E. Bogate etrurske žene su namjerno uklanjale prednje zube da bi postavile zamjenu u vidu zlatnih pločica i traka koje su nosile ili zlatne krunice ili te iste izvađene zube. Civilizacija Maja je kroz period od 300. pa do čak 1500. godine imala trend ukrašavanja zuba žadom. To je bila privilegija kraljeva i kraljica dok niži stalež nije mogao priuštit žad, ali jeste zlato. Trend je isčezao dolaskom Španaca ali čak i danas potomci Maja pa i drugi narodi koji naseljavaju Srednju i Južnu Ameriku u velikom procentu su zadržali trend zlatnih zuba.

SAD nakon trgovine robljem dobija tradiciju zlatnih zuba. Bivši robovi su prvo kao zamjenu za svoje pokvarene zube radili zlatne krunice, a kasnije to postaje simbol slobode i bogatstva. Mike Tyson je 80-tih po ugledu na svog idola, boksera Jacka Johansona ugradio zlatne zube i ponovo vratio taj trend.

Zanimljiv primjer je Tadžikistan. Zemlja bivšeg Sovjetskog Saveza čiji su stanovnici imali besplatnu stomatološku zaštitu, a zlato bilo najjeftiniji materijal tako da većina stanovništva te zemlje je imala zlatne zube. Slično je i sa Vijetnamom.

Što se tiče Balkana i generalno naših prostora, najčešće su u pitanju dva razloga za ugradnju zlatnih zuba. Prvi je da se zlato darivalo kao svadbeni poklon i to često u vidu grumenčića, a najbolji način da se sačuva bila je izrada zlatnog zuba. Drugi razlog za pojavu zlatnih zuba kod nas je taj što su stomatološke ambulante dobijale određenu količinu zlata tako da nije bila rijetkost da zlatni zub dobijete preko zdravstvenog osiguranja. Vjerovatno svako od nas ima nekog starijeg u porodici ko je imao ovakav vid „ukrasa“ u ustima.

U novije vrijeme hip-hop kultura popularizuje ponovo trend zlatnih zuba širom svijeta. Poznate ličnosti poput Beyonce, Madone ili Miley Cyrus su takođe nosile neki vid zlatnih zuba. Danas jedni i dalje biraju da urade trajne zlatne krunice na svoje zube, a drugi iz estetskih razloga rade samo privremene mobilne zlatne navlake preko svojih zuba, u suštini samo da bi istakli svoje bogatstvo i pratili trend.


KOMENTARI NA ČLANAK

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

Komentarisanje na ovu vijest nije dozvoljeno !

    Najčitanije:

  • 24 Sata
  • 7 Dana
  • 30 Dana

PROMO