10.11.19 u 20:23

ZANIMLJIVO

Kome matematika ide bolje - dečkima ili curama?

Djeca, bez obzira na spol, koriste jednake mehanizme u mozgu za rješavanje matematičkih problema.

Matematika je, barem do sada, bila disciplina u kojoj su dječaci uspješniji od djevojčica, jer su tako pokazala znanstvena istraživanja - ipak, novi rezultati ipak opovrgavaju navedenu teoriju.

Znanstvenici su potvrdili da djeca, bez obzira na spol, koriste jednake mehanizme u mozgu za rješavanje matematičkih problema. Studija je objavljena u časopisu "Science of Learning". 

"Proučavali smo ponašanje mladih djevojaka i dečaka na matematičkim testovima i zaključili smo da su njihove izvedbe bile statistički jednake. Razvili su jednake sposobnosti u istim periodima u ranom djetinjstvu", rekla je Jessica Cantlon, profesorica razvojne neuroznanosti sa Sveučilišta Carnegie Mellon.

"Ali postavlja se pitanje što se događa ispod površine? Je li riječ o jednakim neuronskim mehanizmima koji omogućuju realizirati ovo ekvivalentno ponašanje?", nastavila je.

Kako bi riješili taj misterij, autori studije su prikupili 104 djece u razmaku između tri i deset godina kako bi riješili kognitivne testove i gledali videa s lekcija matematike dok su im znanstvenici radili CT mozga.

Zaključili su kako se i kod dječaka i djevojčica javljaju jednaki neuronski mehanizmi, tj. da se aktivnost javlja u jednakim regijama mozga.

KOMENTARI NA ČLANAK

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

Komentarisanje na ovu vijest nije dozvoljeno !

    Najčitanije:

  • 24 Sata
  • 7 Dana
  • 30 Dana

PROMO