15.12.14 u 18:02

NA ZAPADU NIŠTA NOVO, A NA ISTOKU?

Kanada, Njemačka, Norveška....te očekuju. Dobro, ne baš tebe.

S vremena na vreme ćete na internet portalima naići na senzacionalistički naslov teksta u kome se tvrdi da zemlje Zapadne Evrope, Kanada, SAD, Novi Zeland, Australija,…omogućavaju strancima ( čitaj: nama) olakšan ulazak, dobijanje posla, dobijanje boravišnih, radnih viza odnosno isti takav tretman za, potencijalno, dobijanje državljanstva. Čitajući takve tekstove, stiče se utisak da gore pomenute zemlje jedva čekaju da im na desetine hiljada stranaca sa nerešenim, prije svega ekonomskim situacijama, pohrli u konzulate i ambasade odnosno na sajtove državnih institucija kako bi baš njima bio rešen životni status i problemi. Takav utisak se stiče, sve dok se ne krene u detaljnije upoznavanje sa situacijom odnosno, preciznim čitanjem uputstava na ZVANIČNIM sajtovima ministarstava dotičnih država.

E, a tada... Jedna od omiljenih država za migracije sa ovih prostora je Kanada. Od 01.01.2015. godine, ova severnoamerička država, radi ubrzavanja procedura oko zahteva za regulisanje statusa poželjnim i podobnim aplikantima , pokreće Express Entry program. Ukratko, ovaj program će omogućiti brže procesuiranje zahteva za život i rad u Kanadi, tako što će na osnovu online aplikacije koju podnosilac prvo popuni, a u kojoj će na osnovu podnetih podataka, pre svega svojih poslovnih veština, sposobnosti,.. isti biti „ohrabren“ ili ne, da podnese online zahtev. Razlika u odnosu na dosadašnji sistem regulisanja zahteva je onaj deo gde država Kanada, tj. njena ministarstva u saradnji sa, kako njihovom berzom rada i kompanijama tako i provincijama i regijama,  imaju direktnu međusobnu komunikaciju. Što će reći da ukoliko vas neka od ovih institucija ili kompanija „prepozna“ kao poželjnu osobu na osnovu vaših zanatskih, poslovnih, stručnih sposobnosti koje ste naveli u aplikaciji, bez obzira na vaš „redni broj“, ulazite u proces za podnošenje zahteva ( maksimalno 6 meseci je rok u kome se dobija odgovor). Ali kao što dobro znamo - „đavo je u detaljima“ Naravno, nakon toga sledi provera znanja jezika, validnost  podataka, ulazite u bodovni sistem za svaki podatak koji navodite (npr. ukoliko ste u dvadesetim godinama života dobijate maksimalnih 100 bodova – ukoliko se bližite četvrtoj deceniji – upola manje, itd), takse,… “Filter“ kroz koji se mora proći je gust. Što i priliči ozbiljnoj državi kakva je Kanada: sposobnosti kojim se „ nudite“ moraju biti na listi koje su njima potrebne i deficitarne. Njihovi sindikati tj. udruženja moraju „aminovati“ kao i berze rada  da niko od kanađana sa kvalifikacijama potrebnim, nije aplicirao, konkretno za taj posao. Veći broj bodova dobijate ukoliko imate direktnu ponudu poslodavca, najmanji ukoliko nemate konkretnu ponudu , itd. I nakon svega toga samo će najbolje rangiranima biti rečeno,  bujrum! Naravno da svaka ozbiljna država koristi priliku i želi uposliti osobu u koju nije uložila ništa ,a dobija gotovog stručnjaka, majstora, specijalistu,…ali i u tom slučaju selekcija je stroga: kao i mi za sebe, tako i oni – žele samo najbolje. Da se razumemo: ne mislim da ne treba probati i biti obeshrabren detaljnom procedurom kojom se biva podvrgnut. Ne mislim da dobar deo ljudi sa ovih prostora ne poseduje kvalitet potreban „tamo preko“.U svakom slučaju, utopiti se u malodušnost koja se ovde dobro „zapatila“ je najgora opcija. Najteže je realno proceniti sebe i svoje sposobnosti i načiniti taj prvi korak u pokušaju da se svoja „svetlija budućnost“ reši, ako već ne postoje mogućnosti ovde, a ono na nekom drugom mestu.

KOMENTARI NA ČLANAK

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

    Najčitanije:

  • 24 Sata
  • 7 Dana
  • 30 Dana

PROMO