23.10.19 u 16:38

ZAPAMTITE!

Kako spustiti holesterol vježbanjem

Kako bismo holesterol doveli u normalu nužno je prilagoditi prehranu i uvesti tjelovježbu u svakodnevicu.

Holesterol nije sam po sebi loš, štoviše, ključan je za zdravlje i sastavni je dio svake naše stanice. Holesterol dobivamo iz dva izvora, prvi su naša jetra, a drugi namirnice životinjskog porijekla. S obzirom na izvor, razlikujemo endogeni holesterol (onaj koji tijelo samo proizvodi) i egzogeni (koji unosimo kroz hranu).

Prehrana bogata mesom i ostalim namirnicama životinjskog porijekla može navesti jetra da proizvode više holesterola no što je potrebno te izazvati velike zdravstvene probleme poput začepljenja krvnih žila, infarkta i moždanog udara.

Kako bismo holesterol doveli u normalu nužno je prilagoditi prehranu i uvesti tjelovježbu u svakodnevicu. Ovo su tri aktivnosti koje učinkovito snižavaju razinu lošeg holesterola u organizmu, a podižu dobar holesterol.

Bicikliranje - troši otprilike isto energije koliko i trčanje, no ne opterećuje zglobove. Naučnici su u časopisu Journal of American Heart Association objavili studiju u kojoj stoji da su biciklisti u manjem riziku da razviju loš holesterol od ljudi koji ne bicikliraju.

Plivanje - vjerojatno aktivnost koja najbolje djeluje na tijelo - čuva kičmu i zglobove te popravlja držanje. U studiji provednoj 2010. i objavljenoj u časopisu Metabolism Clinical and Experimental naučnici su usporedili zdravlje žena u dobi od 50 do 70 godina koje se bave hodanjem ili plivanjem. Otkrili su da se plivanjem bolje raspoređuje tjelesna mast, uz plivanje se brže mršavi i razine lošeg holesterola su niže kod plivačica, nego kod žena koje hodaju.

Trčanje - studija objavljena 2013. godine u Archives of Internal Medicine pokazala je da dugoprugaško trčanje utječe na povećanje dobrog holesterola u tijelu puno bolje od trčanja na kratke staze. Ako ste u formi, tenisice na noge i na stazu, a ako niste opet isto - napravite prvi korak.

KOMENTARI NA ČLANAK

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

    Najčitanije:

  • 24 Sata
  • 7 Dana
  • 30 Dana

PROMO