13.11.19 u 10:10

ZANIMLJIVO

Kako nas stres muči tokom dana?

Biološki sat koji se nalazi u svakoj stanici tijela pomaže u reguliranju dnevnog ritma otpuštanja hormona.

Studija koja je nedavno provedena od strane njemačkog Centra za dijabetes u Münchenu pomogla je objasniti prirodu i dnevnu dinamiku hormona stresa čija je najviša razina ujutro pred buđenje, a najniža navečer pred počinak.

Rezultati su razjasnili i kako je hormonalni ciklus povezan s dnevnom rutinom koju prate jetra  tokom skladištenja i oslobađanja šećera i masti.

Biološki sat koji se nalazi u svakoj stanici tijela pomaže u reguliranju dnevnog ritma otpuštanja hormona. Sunčeva svjetlost i životni ritam pomažu u sinkronizaciji biološkog sata.

Žlijezde također oslobađaju hormone kao odgovor na stres, zbog čega ih zovemo i hormoni stresa. Hormoni stresa dostižu svoj vrhunac prije buđenja, pomažući tijelu da se pripremi za dnevne aktivnosti dobivanjem energije iz povišene razine masti i šećera.

Glukokortikoidni lijekovi i stanje poput Cushingovog sindroma, a oba povećavaju razinu glukokortikoida, mogu imati isti učinak.

Njemačka studija imala je za cilj razjasniti povezanost porasta razine hormona stresa u organizmu, biološkog sata i metaboličkih ciklusa usredotočujući se na glukokortikoidne receptore.

Glukokortikoidi reguliraju brojne molekularne procese u rasponu od metabolizma i imuniteta do rasta kostiju.

Gotovo svaka stanica tijela ima receptore za ove hormone. Bez odgovarajućeg receptora, hormon ne može ući u stanicu i utjecati na nju.

Tim naučnika je istraživao metaboličku aktivnost glukokortikoida u jetrima miševa procjenjujući svojstva njihovog odgovarajućeg receptora. Koristili su niz naprednih tehnika za mapiranje onoga što se dogodilo s glukokortikoidnim receptorima u mišjim jetrima svaka četiri sata tijekom ciklusa od 24 sata. Koristili su dvije grupe miševa: jedna je skupina bila na normalnoj prehrani, a druga je bila hranjena prehranom s visokim udjelom masti. Promatran je 24-satni metabolizmom jetara u miševa kao rezultat svakodnevnih porasta sekrecije glukokortikoida.

Pokazalo se da receptor, a time i povezani hormoni stresa, pomažu u regulaciji gotovo svih cirkadijskih gena. "Glukokortikoidni receptor je ključan u sinkronizaciji cirkadijskih amplituda", tvrde autori studije za portal Medical News Today.

Istraživači su otkrili da jetra miševa kojima je nedostajao receptor ne kontrolira razinu masnoće i šećera ovisno o danu i noći, odnosno da jetra koja ima ovaj receptor  kontrolira razine šećera i masti u krvi različito tijekom dana i noćnim.

Daljnji niz eksperimenata također je otkrio da su normalni miševi i pretili miševi različito reagirali na glukokortikoidni lijek.

Tim vjeruje da je studija prva koja pokazuje da prehrana može promijeniti učinak hormona i lijekova na metabolička tkiva. Naučnici poručuju kako će njihova otkrića pomoći u razvoju kronomedicine u kojoj važnost ima biološki sat.

"Mogli bismo opisati novu vezu između načina života, hormona i fiziologije na molekularnoj razini, sugerirajući da pretili ljudi mogu drugačije reagirati na dnevno lučenje hormona ili na glukokortikoidne lijekove", kaže autorica studije Nina Henriette Uhlenhaut za spomenuti portal.

KOMENTARI NA ČLANAK

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

Komentarisanje na ovu vijest nije dozvoljeno !

    Najčitanije:

  • 24 Sata
  • 7 Dana
  • 30 Dana

PROMO