14.10.20 u 12:10

MLJAC

Kako napraviti puter od kikirikija kod kuće

Puter od kikirikija radi se od suho prženih kikirikija, a za okus se dodaje još i šećer ili sol. Ovo jelo najpopularnije je u Americi gdje se najčešće jede u kombinaciji s marmeladom.

Postoje dvije vrste putera od kikirikija, onaj s komadima i glatki. Jedina razlika između te dvije vrste je samo u teksturi. U 100 grama glatkog kikiriki putera nalazi se 588 kalorija, ali i mnogo zdravih sastojaka, pa stoga pazite da ne pretjerate s konzumiranjem, ako ste na posebnoj dijeti.

Puter od kikirikija bitan je za zdravlje

Kikiriki puter je vrlo kaloričan i zasitan, a sadrži vlakna, ali i vitamin E, vitamin B3, vitamin B5 i vitamin B6 kao i minerale.

Npr. u njemu se nalazi magnezij koji je važan za više kemijskih procesa u organizmu, cink koji je važan za imunitet, bakar koji omogućava stvaranje crvenih krvnih stanica i fosfor koji pomaže stanicama da proizvode energiju.

Kikiriki puter je bogat zdravim masnoćama te je dobar izvor proteina. U dvije kašike nalazi se 7,02 grama proteina. Upravo zato, mnogi vegetarijanci odabiru ovu namirnicu da upotpune svoju prehranu. Također, kikiriki puter bez dodatnih šećera sadrži samo 20 posto ugljikohidrata.

Baš kao i ostali orašasti plodovi i kikiriki je dobar za smanjenje rizika od bolesti srca, raka ili prerane smrti.

Ipak, upravo zbog toga što sadrži puno kalorija, potrebno ga je uzimati u manjim količinama. Kada se uzima na pravilan način čak i pomaže u održavanju kilaže ili pak u mršavljenju jer je zasitan te ga je teško pojesti previše. S druge strane, bolje je pojesti dvije kašike kikiriki putera nego neku manje nutritivno bogatu namirnicu.

Kakav kikiriki puter kupiti?

Važno je kod kupovine kikiriki putera obratiti pažnju na njegov sastav. Odnosno, koji postotak samih kikirikija sadrži te ima li šećera i dodatne soli. Najbolje je uvijek uzeti onaj koji sadrži što je moguće veći postotak kikirikija te bez dodatnih šećera, soli ili ulja.

Dok hrskavi kikiriki puter sadrži komade, glatki je bez komada, a samim time i nešto ljepljiviji, ali sastav im je isti.

Najbolji recept za puter od kikirikija

Puter od kikirikija vrlo je jednostavno napraviti, a potrebno je vrlo malo sastojaka. Ovaj recept poprilično je lagan, a puter će biti odličan.

Sastojci:

· 400g blanširanih kikirikija

· 2 kašike soli

· 2-3 kašike ulja (suncokretovo ili maslinovo)

Priprema:

Zagrijte rernu na 200 stepeni. Kikirikije posložite na papir za pečenje i pržite 10 minuta ili dok ne poprime zlatno-smeđu boju. Izvadite ih iz rerne i ostavite da se ohlade do kraja.

Stavite kikiriki u sjeckalicu na tri do četiri minute, odnosno sve dok ne dobijete glatku smjesu, a onda dodajte ulje i još malo miješajte dok se sve ne poveže.

Ovako napravljeni puter može stajati u frižideru, u staklenoj ili plastičnoj posuditi dvije sedmice.

Prijatno!

KOMENTARI NA ČLANAK

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

Komentarisanje na ovu vijest nije dozvoljeno !

    Najčitanije:

  • 24 Sata
  • 7 Dana
  • 30 Dana

PROMO