06.10.20 u 10:10

STVARNO?

Kako najbolje utažiti žeđ?

Iako voda utaži žeđ, napitci s vrlo malo šećera, masti ili proteina djeluju još učinkovitije.

Kad ste žedni i želite utažiti žeđ, uvijek možete posegnuti za čašom obične vode, no H2O nije nužno i najbolje rješenje kada je rehidracija organizma posrijedi, pokazala je studija naučnika sa škotskog univerziteta St. Andrews koji su usporedili reakciju organizma na nekoliko različitih napitaka.

Istraživači su ustanovili da premda voda vrlo brzo utaži žeđ i rehidrira organizam, napitci s vrlo malo šećera, masti ili proteina djeluju još učinkovitije jer rehidriraju tijelo na dulje vrijeme.

Razlog tomu je način na koji naš organizam reagira na napitke, kaže Ronald Maughan, profesor na Medicinskom fakultetu St. Andrews i autor studije.

Jedan od faktora je količina konzumiranog napitka. Naime, što više tekućine popijete, ona brže 'odlazi' iz vašeg želuca te se apsorbira u krvotok u kojemu razrjeđuje tjelesne tekućine te se na taj način organizam rehidrira.

I mlijeko djelotvornije

Drugi faktor koji utječe na to u kolikoj mjeri napitak rehidrira povezan je s nutritivnim vrijednostima napitka. Primjerice, ustanovljeno je da mlijeko djelotvornije rehidrira organizam od obične vode jer sadrži šećer laktozu, neke bjelančevine i nešto masnoće, a sve to pridonosi usporenom pražnjenju želuca te održava rehidraciju tijekom duljeg razdoblja.

Mlijeko sadrži i natrij koji djeluje poput spužve i vezuje se za vodu u tijelu što rezultira stvaranjem manje količine urina.

Isto vrijedi za oralne rehidracijske otopine koje se koriste u liječenju proljeva. One sadrže male količine šećera, natrija i kalija, koji na isti način zadržavaju vodu u organizmu.

"Ovo istraživanje nam govori puno onoga što smo i ranije znali. Elektroliti, poput natrija i kalija, pridonose boljoj rehidraciji, a kalorije iz napitaka utječu na sporije pražnjenje želuca, što rezultira manjom potrebom za uriniranjem", pojasnila je nutricionistica Melissa Majumdar, osobna trenerica i glasnogovornica Akademije za prehranu i dijetetiku čiji naučnici nisu sudjelovali u studiji.

KOMENTARI NA ČLANAK

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

Komentarisanje na ovu vijest nije dozvoljeno !

    Najčitanije:

  • 24 Sata
  • 7 Dana
  • 30 Dana

PROMO