25.11.19 u 08:48

A MI?

Kako je Njemačka izbjegla recesiju?

Najveća europska privreda porasla je u trećem tromjesečju 0,1 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca kada je zabilježila pad za 0,2 posto.

Snažan izvoz, državna i osobna potrošnja pomogli su njemačkoj privredi da izbjegne recesiju u trećem tromjesečju, objavio je u petak statistički ured, potvrdivši preliminarne procjene.

Najveća europska privreda porasla je u trećem tromjesečju 0,1 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca kada je zabilježilo pad za 0,2 posto.

Time je Njemačka ponovo za dlaku izbjegla recesiju, koju neki ekonomisti definiraju kao pad aktivnosti na tromjesečnoj razini dva tromjesečja zaredom. U sličnoj se situaciji našla i krajem prošle godine.

Izvoz je u razdoblju od srpnja do rujna porastao jedan posto, s neto doprinosom trgovinske razmjene u ukupnoj stopi rasta od pola postotnog boda.

Podaci koje je statistički ured sastavio za Reuters pokazuju da je njemačkoj privredi pomogao snažan rast izvoza u SAD, potaknut slabijim eurom i preusmjeravanjem trgovinskih tokova zbog američko-kineskog trgovinskog rata.

Njemački izvoz u SAD porastao je u trećem tromjesečju 7,6 posto na godišnjoj razini, nakon 5,3-postotnog rasta u prethodnom kvartalu, odražavajući kontinuirano snažno potražnju za njemačkom robom unatoč protekcionističkoj politici američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Iznenađuje i snažan rast izvoza u Francusku, za 3,1 posto na godišnjoj razini, nakon stagnacije u drugom tromjesečju. Reuters tumači takav rast dobrim rezultatima francuske privrede zahvaljujući strukturnim reformama i fiskalnim poticajima koje je uvela vlada predsjednika Emmanuela Macrona.

Njemačka je u Francusku u trećem tromjesečju, prema podacima koje je za Reuters pripremio Destatis, najviše izvozila mašine, automobile i avione, a u SAD mašine i farmaceutske proizvode.

Snažna potražnja za njemačkom robom u SAD-u i Francuskoj ublažila je negativne posljedice posustajanja izvoza u Kinu, koji je gotovo tri desetljeća bio postojan izvor rasta za njemačku industriju.

Njemački je izvoz u Kinu u trećem tromjesečju gotovo stagnirao na godišnjoj razini, nakon 1,8-postotnog rasta u razdoblju od aprila do juna, te 6,3-postotnog na početku godine.

Podaci su pokazali da je privatna potrošnja porasla za 0,4 posto, a državna potrošnja za 0,8 posto, što je doprinijelo rastom od 0,2 postotna boda.

Potporu njemačkoj privredi pružile su u trećem tromjesečju i osobna i državna potrošnja koje su porasle 0,4 odnosno 0,8 posto, s udjelom u ukupnoj stopi rasta od po 0,2 postotna boda.

Pad je zabilježen u stavci bruto ulaganja u fiksnu imovinu i opremu, signalizirajući kontinuirani pesimizam kompanija u pogledu predstojećeg razdoblja.

KOMENTARI NA ČLANAK

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

Komentarisanje na ovu vijest nije dozvoljeno !

    Najčitanije:

  • 24 Sata
  • 7 Dana
  • 30 Dana

PROMO