24.08.20 u 10:42

ZNATE LI?

Kada su žene kritičnije prema muškarcima?

Žene i njihovi partneri svoju vezu ocjenjuju puno negativnije kada su ženama razine estradiola povišene.

Hormonalne promjene u tijelu žene ne utječu samo na njezino psihološko i tjelesno stanje, već i na doživljaj svog partnera, pokazalo je istraživanje, nedavno objavljeno u časopisu Biological Psychology.

Riječ je o prvoj studiji koja se pozabavila istraživanjem kako porast i pad ženskih hormona tokom menstrualnog ciklusa utječu na osjećaje koje imaju prema svom partneru.

"Podcjenjujemo učinak hormona na ponašanje. To vrijedi i za žene i za muškarce, a i za životinje", kaže autorica studije Francesca Righetti sa Sveučilišta u Amsterdamu za portal PsyPost.

"Naučnici su već istraživali kako hormonalne promjene koje se prirodno događaju kroz menstrualni ciklus, osobito pad i podizanje razine estradiola i progesterona, utječu na to kako žena misli i osjeća, no dosad se nije proučavalo kako hormoni utiču na odnose, osobito one romantične", dodaje Righetti.

Kroz to vrijeme žene su trebale bilježiti koliko su zadovoljne odnosom  i kako percipiraju partnera. Isto su činili i partneri. Svi ispitanici bili su u vezi najmanje četiri mjeseca i niti jedna od žena nije koristila kontracepciju.

Righetti i njezini kolege otkrili su da žene i njihovi partneri svoju vezu ocjenjuju puno negativnije kada su ženama razine estradiola povišene. Što estradiol više raste, to žene svog partnera doživljavaju manje atraktivnim.

I muškarci su potvrdili da su svjesni toga, odnosno da osjećaju da su svojim ženama u određenom periodu mjeseca manje privlačni te da su one tada manje zadovoljne njima. No, unatoč promjenama u seksualnoj privlačnosti, hormoni ne utiču na dinamiku spolnih odnosa.

"Želimo naglasiti da je naša studija istraživala promjene unutar partnerskog odnosa. Neki su odnosi posebno dobri, a neki posebno loši", kaže autorica studije.

"Prirodne hormonalne promjene u menstrualnom ciklusu neće lošu vezu učiniti boljom niti pogoršati dobru vezu, no kada smo ih svjesni možemo razumjeti što se događa u određenom trenutku.

Teorija evolucije sugerira da će žene, kada ovuliraju, biti više zainteresirane za druge muškarce (one za koje procijene da imaju dobru genetiku), nego za svog", dodaje Righetti.

KOMENTARI NA ČLANAK

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

Komentarisanje na ovu vijest nije dozvoljeno !

    Najčitanije:

  • 24 Sata
  • 7 Dana
  • 30 Dana

PROMO