08.07.20 u 09:53

ZZZZ

Kada je najbolje vrijeme za spavanje

Ideja da su jelesna temperatura i san povezani nije nova. Tjelesna temperatura se smanjuje sat vremena prije vremena spavanja.

Većina ljudi uživa započeti dan s toplim tušem kako bi svježe ušla u novi dan. Prema istraživanju, tuširanje prije spavanja može pomoći iscrpljenim mamama da dođu do kvalitetnog sna.

Istraživači sa Sveučilišta u Teksasu kažu da je ključ dobrog sna tuširanje vodom od 40 do 42℃ otprilike jedan do dva sata prije spavanja.

Za istraživanje su uzeli u obzir podatke 5000 osoba prije nego što su saznali da će ovo pomoći da deset minuta brže zaspite i spavate kvalitetnije.

Htjeli su ispitati kako pasivno grijanje tijela utječe na san. Pregledali su četiri faktora: koliko brzo se utone u san, koliko san traje, koliko vremena se provede spavajući u odnosu na količinu vremena koju provede u krevetu i kvalitetu sna.

Tjelesna temperatura se smanjuje sat vremena prije vremena spavanja, pada još i niže tijekom spavanja, a zatim se podiže kada dođe vrijeme za ustajanje.

Tjelesna temperatura također se smanjuje nakon tople kupke ili tuširanja, a to daje signale cirkadijskom ritmu tijela da se mozak polako smiruje.

Vruća kupka ili tuširanje može pomoći vašem tijelu da se počne smirivati. Zaspat ćete deset minuta ranije ako dobro uklopite vrijeme tuširanja s time da isključite ekrane, te izbjegavate u glavi listu zadataka koje trebate sutra odraditi.

KOMENTARI NA ČLANAK

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

Komentarisanje na ovu vijest nije dozvoljeno !

    Najčitanije:

  • 24 Sata
  • 7 Dana
  • 30 Dana

PROMO