07.08.17 u 20:37

NOVA KNJIGA SINIŠE ŠKARICE

Jugoton i Croatia Records kroz godine

Povodom obilježavanja 70. obljetnice diskografske kuće Croatia Records, objavljena je knjiga koja svjedoči stvaranju najbogatijeg arhiva glazbe na ovim prostorima.

Knjigu “Tvornica glazbe: priče iz Dubrave” napisao je Siniša Škarica, dugogodišnji urednik u kućama Jugoton i Croatia Records, čije su višedesetljedne bilješke i eseji napokon ukoričeni te predstavljaju svojevrsnu čitanku o rođenju Jugotona – koji je nakon raspada Jugoslavije promijenio ime u Croatia Records – od 1947. godine pa sve do pune zrelosti 1969. godine.

“Ako 70 godina danas u ljudskom vijeku i nije bogzna što, za tvrtku je takvo trajanje samo po sebi vrijedno svakog poštovanja. Ako pri tomu takva tvrtka zauzima istaknuto mjesto u kulturnom i uopće društvenom životu jedne države do te mjere da njeno ime postane simbolom čitave djelatnosti; ako u svom arhivu čuva dio kulturnog – poglavito glazbenoga – nasljeđa čak šest država, a riječ je o gotovo devedeset tisuća snimaka razmještenih na više od osamnaest tisuća artefakata; ako je i u ovom trenutku najveći hrvatski diskografski izdavač, unatoč tomu – ili upravo zbog toga – što svojom aktualnom programskom politikom njeguje isključivo domaći repertoar, onda možemo govoriti ne samo o poštovanju nego i o štovanju tvrtke koja je izrasla u društveno-kulturnu ikonu. Uostalom i poseban Porin za doprinos hrvatskoj diskografskoj industriji, što ga je kao prva tvrtka uopće dobila prije deset godina, potvrda je njezine iznimne uloge”, kaže Škarica.

Na više od 400 stranica čitatelji će upoznati glazbu, vidjeti brojne fotografije pjevača i grupa, kultnih izdanja ploča i singlica, festivala, začetka rocka na ovim prostorima i još puno zanimljivosti. Cijena knjige iznosi 199 kuna (cca 50 KM).

KOMENTARI NA ČLANAK

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

    Najčitanije:

  • 24 Sata
  • 7 Dana
  • 30 Dana

PROMO