12.02.20 u 14:32

NOVI CITROËN C3

Još više osobnosti i udobnosti!

S gotovo 4,5 milijuna izrađenih primjeraka od njegove pojave na tržištu, C3 je najprodavaniji model iz game CITROËN koji je krajem prosinca 2019. bio među pet najprodavanijih vozila u Europi u segmentu B i treće najprodavanije vozilo u Francuskoj. To karizmatično i šarmantno vozilo nastavlja svoj pohod u vrlo konkurentnom segmentu ističući svoj jedinstveni dizajn, vrlo poseban karakter i udobnost karakterističnu za CITROËN.

Model koji je 2016. uzdignuo Marku na novu razinu otada je uspio privući više od 750 000 kupaca širom svijeta. Uspješna formula „Inspired by You” i dalje za cilj ima privući mlade kreativce vedrog duha koji žive u gradskim i prigradskim područjima koji su u stalnom pokretu. Međutim, ona nastavlja privlačiti i poslovne korisnike. U tom je kontekstu zabilježeno da se broj registriranih vozila C3 za osobnu i poslovnu namjenu povećao za 12,6 % u 2019. godini.

JEDINSTVENA OSOBNOST


Treća generacija modela Citroën C3 svestrani je gradski automobil u koji se kupci zaljube na prvi pogled, a njegove brojne prednosti privukle su više od 750 000 kupaca širom svijeta od njegovog puštanja u prodaju. Vozilo vrlo upečatljivog izgleda 2016. je dobilo novi stilski potpis za trenutačnu gamu (SUV C3 Aircross, C4 Cactus, Berlingo i SUV C5 Aircross), a ove godine ponovno dobiva novo ruho. C3 je vozilo jedinstvene osobnosti, prepoznatljivog vizualnog potpisa i uistinu jedinstvenih linija čime odudara od jednoličnosti na tržištu.

NOVI PREDNJI KRAJ


Novi prednji kraj koji krasi Novi Citroën C3 označava potpuni zaokret u pogledu stila game CITROËN.

Novi prednji kraj plijeni pozornost već na prvi pogled, a inspiriran je konceptnim automobilom CXPERIENCE, koji je predstavljen na Pariškom salonu automobila 2016. Odvažan dizajn prednjeg dijela pridonosi dojmu povišenosti vozila i dodatno naglašava njegovu osobnost. Novim potpisom, prepoznatljivim obilježjem marke CITROËN, sada se dodatno pojačava dojam visine poklopca motora. U prvom su planu ševroni i kromirana letvica koji se protežu do LED dnevnih svjetala (ovisno o izvedbi) i tako naglašavaju širinu vozila. U drugom su planu nova redizajnirana svjetla, koja dolaze s LED tehnologijom na svim izvedbama. Dozu boje i svježine donose i umeci koji okružuju svjetla za maglu koja su smještena na donjem dijelu.

Novi motivi na obrubima stražnjih trokutastih stakala (čiji oblik podsjeća na dizajn kapsula na oblogama Airbump®) također naglašavaju usklađen dizajn automobila, ali i njegov izgled iz bočne perspektive.

Stražnji kraj zadržao je glatke linije među kojima se ističu stražnja svjetla čiji tehnološki napredan svjetlosni potpis s efektom 3D ističe vrijednost koju ima Novi Citroën C3. Na središnjem dijelu vrata prtljažnika nalaze se sjajni crni ševroni s kromiranim obrubom koji daju moderan izgled stražnjem dijelu vozila.

PREPOZNATLJIV IZGLED

Osobnost i izgled koji odlikuju Novi Citroën C3 sada su još dinamičniji i stvaraju dojam prirodne snage vozila. Novi C3 krase skladne linije kojima se naglašava njegova robusnost. Njegovi snažni obrisi dodatno su naglašeni novim upečatljivim vizualnim elementima koji pridonose njegovu dinamičnom izgledu.
- Visok i vodoravan prednji blok. Taj karizmatični blok vozilu Novi C3 daje samouvjeren izgled uz kompaktnu dimenziju duljine od 3,99 m. Na bočnoj strani vozila ističe se lebdeći krov na crnom okviru vjetrobranskog stakla, dok se linije vodoravnih profila stakala nastavljaju na povišen poklopac motora.
- Bočni elementi Airbump® (ovisno o izvedbi). Ti su elementi pravi vizualni potpis Marke te istodobno štite karoseriju i naglašavaju stil vozila. U redizajniranoj verziji sastoje se od niza koji čine tri ispupčene kapsule na donjem dijelu vrata i obruba u boji koja ovisi o paketu Color koji je kupac odabrao.
- Kotači velikog promjera (ovisno o izvedbi). Novi C3 dolazi s najvećim kotačima na tržištu (640 mm, ovisno o izvedbi) i stoga odlično prianja na cesti. Njima se dodatno ističe jedinstven karakter vozila te se poboljšava razina udobnosti jer se zadržava visina boka.
- Obloge blatobranâ i donjeg dijela karoserije (ovisno o izvedbama). Vrlo uočljivi široki blatobrani naglašavaju široke konture prednjih i stražnjih bokova i pridonose dojmu snažnog vozila. Osjećaj zaštićenosti pojačavaju veliki odbojnici u boji koji se nalaze na donjem dijelu i koji jamče robusnost u svakodnevnim vožnjama.

NOVE MOGUĆNOSTI UREĐENJA UNUTRAŠNJOSTI


Ponuda personalizacije odnosi se i na unutrašnjost koja je u ponudi za Novi C3, životni prostor u kojem vlada bezbrižnost i koji podsjeća na uređenje Kuće Citroën (tema Techwood) i na skandinavski namještaj. Uz serijsko uređenje unutrašnjosti kojim se ističu pročišćene linije, Novi C3 nudi i dvije nove mogućnosti uređenja unutrašnjosti, od kojih jedna nudi toplo i moderno ozračje, a druga nešto dinamičnije.

Kabina vozila osmišljena za Novi C3 predstavlja uspon u višu klasu i pruža svojim putnicima iznimnu udobnost. Novi C3 ima pomno osmišljenu armaturnu ploču koja zbog obrade boja i materijala u skladu s vratima ili sjedalima stvara osjećaj topline te sve postaje jedna skladna cjelina.
- Uređenje Emeraude: uređenje unutrašnjosti s dinamičnijom notom u kojem su tamne boje u kontrastu s obojenim elementima Emeraude. Presvlake su izrađene od tehničkog tekstila (3D tkanina), a crnom impregniranom tkaninom presvučena je ukrasna letvica armaturne ploče. Obrub armaturne ploče i rubovi od tekstila u boji stvaraju jedinstven vizualni sklad u kvalitetnoj izvedbi.
- Tema Techwood: prvoklasno uređenje s visokokvalitetnim i posebno obrađenim materijalima mekanima na dodir. Spoj elegantne letvice u boji „svijetlog drva” na armaturnoj ploči (čiji su tehnički elementi preuzeti s konceptnog automobila CXPERIENCE) i svijetle presvlake na gornjem dijelu sjedala (tekstil s prošivima usklađen s armaturnom pločom) donosi dašak elegancije i topline u unutrašnjost vozila.

„Budući da je dizajn prvi razlog za kupnju u segmentu B (u prosjeku 34 % u odnosu na 22 % na tržištu), marka CITROËN odlučila je dodatno oplemeniti stil i personalizirati Novi C3. K tomu, u 2019. narudžbe dvobojnih izvedbi dosegnule su 65 %. Novi C3 najprilagodljiviji je kompaktni automobil u svojoj kategoriji. Marka je imala jasan cilj: unaprijediti treću generaciju kako bi se postigao sklad game. Ekipa iz odjela za boje i materijale tako je instrumentu ploču ukrasila drvenom letvicom koja odiše skandinavskim duhom i odlučila se za gornji dio naslona svijetle boje koja se nastavlja i na naslonu za glavu čime se naglašava lebdeći dizajn unutrašnjosti. Odabrali su kvalitetniju i jedinstvenu tkaninu (jedan od načina na koji se ostvaruje dinamično ozračje, dok se drugim naglašava elegancija), a unutrašnjost su obogatili suptilnim nijansama boja koje odražavaju vanjski izgled vozila dostupan u novim bojama, među kojima je i plava boja Emeraude!” - Hélène Veilleux, voditeljica odjela za boje i materijale.

12 SISTEMA ZA POMOĆ U VOŽNJI ZA SVAKODNEVNU UPOTREBU

Ta udobnost automobila nastavlja se i ugodnijim boravkom u kabini te jednostavnijom upotrebom dostupnih funkcija. Vođena programom Citroën Advanced Comfort®, koncepcija kojom se odlikuje Novi C3 stavlja naglasak na ergonomiju komandi, prikaz informacija u vožnji te intuitivnu tehnologiju. C3 nadahnut je svojim kupcima i njihovim načinom doživljaja automobila te im olakšava svakodnevni život zahvaljujući cijelom nizu opreme za udobnost i sigurnost.

Novi C3 izrazito je moderan i ima čak 12 tehnologija za pomoć u vožnji koje jamče bezbrižnost.
- NOVO - POMOĆ PRI PARKIRANJU SPRIJEDA: ovaj sistem, koji pojednostavnjuje gradsku vožnju, ima šest senzora za pomoć pri parkiranju sprijeda koji daju zvučno upozorenje.
- OTKLJUČAVANJE I POKRETANJE VOZILA BEZ KLJUČA: ovaj sistem omogućuje zaključavanje i otključavanje te pokretanje automobila s ključem u džepu. Automobil naime prepoznaje vozača čim se približi.
- ACTIVE SAFETY BRAKE: ovaj sistem kočenja u nuždi smanjuje opasnost od sudara. Djeluje već pri brzini od 5km/h, sprječava sudare sa statičnim ili pokretnim preprekama i s pješacima. Ako vozač nakon upozorenja na opasnost od sudara ne reagira, sistem automatski uključuje kočnice kako bi se vozilo zaustavilo.
- COFFEE BREAK ALERT: sistem upozorava vozača kada je vrijeme za stanku, odnosno nakon dva sata vožnje pri brzini većoj od 65 km/h.
- SISTEM PRAĆENJA POZORNOSTI: ovaj sistem procjenjuje koliko je vozač pozoran tako što prepoznaje odstupanja od putanje u odnosu na crte označene na cesti. Ta je funkcija osobito prilagođena na brzim cestama pri brzini većoj od 65km/h.
- AUTOMATSKO UKLJUČIVAJE DUGIH SVJETALA: ta funkcija upravlja izmjenama dugih i kratkih svjetala kada zamijeti automobile u prometu.
- KAMERA ZA VOŽNJU UNATRAG sa senzorima za parkiranje: prelaskom u vožnju unatrag ta kamera omogućuje prikaz prostora iza vozila na glavnom zaslonu. Usto se prikazuju i oznake koje mijenjaju boju kako se približavate prepreci. Doista prošireno vidno polje koje će olakšati parkiranje.
- POMOĆ PRI PARKIRANJU NA UZBRDICI: ovaj sistem za pomoć olakšava kretanje na kosini. Sprječava neželjeno kretanje vozila na kosini kada se pusti papučica kočnice te djeluje na kosinama nagiba većeg od 3 % i stabilizira vozilo tijekom dvije sekunde.
- UPOZORENJE NA NENAMJERAN IZLAZAK IZ VOZNOG TRAKA: ovaj sistem pomaže spriječiti smanjenu pozornost ili trenutke nepažnje za upravljačem pri brzini od najmanje 60 km/h. Kada vozilo prijeđe bijelu crtu, a da pritom nije uključen pokazivač smjera, računalo sustava oglašava upozorenje. Vozač dobiva zvučno i vizualno upozorenje kada prijeđe crtu.
- SISTEM ZA NADZOR MRTVOG KUTA: ovaj sistem sličicom u osvrtnim zrcalima upozorava na prisutnost vozila u mrtvim kutovima. Ta funkcija radi prema istom načelu kao senzori za vožnju unatrag te je velik adut, na primjer u pogledu sigurnosti na gradskim cestama.
- PREPOZNAVANJE PROMETNIH ZNAKOVA I PREPORUČIVANJE BRZINE: sistem prepoznaje znakove s ograničenjem brzine i o njima obavještava vozača. Ta se brzina može zabilježiti kao postavka regulatora i limitatora brzine. Može se primijeniti pri bilo kojoj brzini. sistem prepoznaje i prometne znakove za prestanak ograničenja brzine.
- REGULATOR/LIMITATOR BRZINE: funkcija prepoznavanja prometnih znakova i preporučivanja brzine bilježi prepoznatu brzinu kao novu uputu za regulator ili limitator brzine.

POVEZANOST

Novi C3 usredotočuje se na modernost i fluidnost te stoga donosi ponudu sljedećih internetskih usluga:
Connect Assist (sigurnost i pomoć), Connect Nav (navigacija) i Connect Play (informiranje i zabava).

Taj niz usluga dio je programa Citroën Advanced Comfort®, čiji je jedini cilj kupcima omogućiti brz i intuitivan pristup internetskim uslugama tako da se zadovolje tri ključne potrebe: optimalna sigurnost, jednostavna navigacija i bolji doživljaj povezanosti.

CONNECT ASSIST
Radi sigurnosti vozača i putnika, Novi C3 uvodi sustav Assistance & SOS.
- Automatsko upućivanje poziva ili pritiskom na gumb „Assistance”: u slučaju potrebe, ovaj sustav vozaču omogućuje da se poveže sa željenim pozivnim centrom.
- Dvije su mogućnosti u hitnom slučaju:
-Ako je riječ o nesreći u kojoj su se aktivirali zračni jastuci : automatski poziv upućuje se hitnoj službi koja se obavještava o lokaciji vozila.
-Ako je riječ o lakšoj nesreći ili problemu, vozač može pritisnuti crveni gumb „SOS” kako bi hitnoj službi poslao poruku s identifikacijskim podacima o vozilu i svojom točnom lokacijom.
Connect Assist omogućuje povezivanje aplikacije My Citroën s vozilom a nakon toga pristup podacima o vozilu, poput dometa, parkirnog mjesta na kojem se nalazi, kilometraže ili sljedećeg održavanja.

CONNECT NAV
Novi C3 ističe se po tehnološkom opremljenošću zahvaljujući i dodirnom zaslonu od 7’’ koji na intuitivan način obuhvaća sve funkcije.
- Ovaj panoramski kapacitivni zaslon ugrađen je u sredinu armaturne ploče kao u zrakoplovu te ima novi „sjajni izgled” koji mu daje još veći doživljaj visoke tehnologije. Zaslon je istaknut reljefnim elementom na donjem dijelu na kojem možete nasloniti ruku za optimalnu upotrebu.
- Navigacijskim sustavom Connect Nav s dodirnim zaslonom može se upravljati i glasovnim prepoznavanjem a on usto omogućuje povezivanje sljedećih sustava: navigacija, telefon i radio.
- Povezan je s internetskim uslugama. TomTom Traffic pruža informacije o stanju u prometu u stvarnom vremenu te vam tako omogućuje da pronađete najbolji put. Pronalazi benzinske postaje i parkirališta te njihove cijene, pruža informacije o vremenu i pronalazi mjesne znamenitosti.
- Korisnici će znati cijeniti i besplatno stavljanje na raspolaganje tijekom tri godine opcije vizualnog i zvučnog upozorenja na Opasna područja (prema važećem zakonodavstvu u zemljama).
- U Francuskoj, opcijska usluga Free2Move Park & Pass također je povezana s tim zaslonom: uključuje potvrdu o elektroničkoj naplati cestarine, plaćanje određenih parkirnih mjesta na središnjem zaslonu ili pak uslugu prijevoza do zračne luke ili željezničkog kolodvora za TGV (isključivo u Francuskoj).

CONNECT PLAY
Tehnologija Mirror Screen kompatibilna je s Apple CarPlay™ i Android Auto i omogućuje povezivanje s pametnim telefonom te prikaz njegovog zaslona na zaslonu u automobilu. Vozač tako može doći do svojih multimedijskih sadržaja te izravno i jednostavno upravljati pametnim telefonom i njegovim kompatibilnim aplikacijama preko dodirnog zaslona. Kako bi se osigurala sigurnost vozača, može se pristupiti samo funkcijama sustava pomoći u vožnji.

Novi C3 nudi tehnologiju CITROËN koja povezuje druženje i bezbrižnost. ConnectedCAM Citroën®. Ova kamera povezana s internetom savršeno je ugrađena te omogućuje da slikama ili videima (do 20 sekundi) ovjekovječite životne trenutke te da ih zatim objavite na društvenim mrežama s pomoću besplatne aplikacije ConnectedCAM Citroën®, ili ih sačuvate za sebe. Raspolaže velikim kutom od 120°, razlučivošću full HD, 2 milijuna piksela, GPS-om i unutarnjom memorijom od 16 GB, a vozaču može biti korisna i u slučaju nesreće te poslužiti kao dokaz. U slučaju sudara automatski se aktivira snimanje te se omogućuje pohranjivanje snimke duge minutu i pol (30 sekundi prije / 1 minuta nakon sudara).

OKRETNOST I NAJNOVIJA GENERACIJA MOTORA

Novi Citroën C3 posebno je okretan zahvaljujući promjeru kruga okretanja od 10,7 m, a svojom duljinom od 3,99 m optimalno je kompaktan u gradskom okruženju. Ima 5 vrata i 5 sjedala pa je praktičan u svim okolnostima. Novi C3 nudi istinski užitak u gradskoj vožnji, ima iznimna vozna svojstva te se savršeno prilagođava svim putovanjima, onim kraćim i dužim, kada vozite djecu na sportske aktivnosti i kada s prijateljima idete na odmor za vikend.
 
C3 ima učinkovite, efikasne i štedljive motore najnovije generacije koji su homologirani u skladu sa zahtjevima emisijske norme Euro 6:
- trocilindarski benzinski motor PureTech 83 (PureTech 83 S&S BVM5) i 110 (PureTech 110 S&S BVM6)
- ili dizelski motor Diesel BlueHDi 100 (BlueHdi 100 S&S BVM5).
A za još bezbrižniji i opušteniji doživljaj za volanom, Novi C3 dostupan je i uz motor s automatskim mjenjačem EAT6 (PureTech 110 S&S EAT6).

Novi CITROËN C3 na bosansko tržište stiže u proljeće 2020.

"Zahvaljujući njegovu modernu stilu, iznimnoj udobnosti i jedinstvenim tehnologijama u segmentu, model C3 u 2016. uzdignuo je Marku na novu razinu. Danas smo imali jednostavan cilj za nastavak te uspješne priče:  osigurati da C3 ispuni svoje geslo „Inspired By You”, odnosno da bude još prilagodljiviji i udobniji. To su omogućili još izražajniji vanjski izgled s novim prednjim krajem koji predstavlja novi identitet Marke  s 97 mogućnosti personalizacije, veća udobnost zahvaljujući novim sjedalima Advanced Comfort i, naravno,  tehnologije za svakodnevnu upotrebu.” - Laurence Hansen, direktorica odjela za strategije i proizvode marke CITROËN.


KOMENTARI NA ČLANAK

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

Komentarisanje na ovu vijest nije dozvoljeno !

    Najčitanije:

  • 24 Sata
  • 7 Dana
  • 30 Dana

PROMO