17.09.20 u 12:00

OPREZNO

Jeste li tjeskobni? To je opasno...

Tjeskoba ili anksioznost je prije svega neugodan osjećaj koji se manifestira kao strah, nervoza, zabrinutost ili strepnja. Simptomi tjeskobe su mnogobrojni.

Privremenu tjeskobu iskusimo svi u nekom trenutku života. Riječ je o normalnoj psihičkoj reakciji na neku tešku žitvonu situaciju.

Za razliku od takve tjeskobe postoji i generalizirani anksiozni poremećaj (GAP) - vrsta tjeskobe koja s vremenom zavlada osobom, odnosno utječe na njezinu svakodnevicu te joj uzrokuje probleme u poslu, u obitelji i zajednici u kojoj živi.

GAP se najčešće javlja u adolescentskoj dobi
i češće kod žena, a ne mora biti vezan za stresni događaj.

Simptomi tjeskobe kod GAP-a puno su izraženiji nego kod prolazne, normalne tjeskobe koju karakterizira izrazito neugodan osjećaj straha i nemira.

Simptomi tjeskobe kod GAP-a


- Nemir
- konstantni strah
- pretjerana i neosnovana briga
- nervoza
- problemi s crijevima
- nervoza u želucu
- glavobolja
- nesanica
- napetost u cijelom tijelu
- psihička napetost
- fobije
- ovisnosti
- drhtanje
- znojenje
- mučnina
- lupanje srca

Kako se nositi s tjeskobom

Simptomi tjeskobe mogu se umanjiti ako ih osoba na vrijeme prepozna i zna što joj se događa. Treba naučiti skrenuti misli s problema, kontrolirati osjećaj panike i opustiti se. Kod teške tjeskobe liječnik će propisati antidepresive ili neki drugi lijek.

Ukoliko ste anksiozni pomoći će da izađete iz kuće ili stana, maknte se od crnih misli, provedete vrijeme s prijateljima i osobama koje vas vesele. Također se poreporuča baviti se nekim sportom, otići u prirodu, imati hobi. Uvelike pomaže i prehrana - izbacite kavu, alkohol , šećere i proizvode od bijelog brašna. Jedite puno voća i povrća - neka bude sezonsko, prirodno i puno boja.

KOMENTARI NA ČLANAK

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

Komentarisanje na ovu vijest nije dozvoljeno !

    Najčitanije:

  • 24 Sata
  • 7 Dana
  • 30 Dana

PROMO