20.09.19 u 09:28

PREDNOSTI ENERGETSKIH PIĆA I KOFEINA KOJE NISTE ZNALI

Činjenice o kofeinu i energetskim pićima

Jako su česte zablude vezane za konzumaciju energetskih pića i kofeina uopćeno. Međutim, činjenice ne idu tome u prilog. Evo par konstatacija koje razbijaju predrasude vezane za konzumaciju ovakvih napitaka.


Energetska pića uvijek sadrže istu količinu kofeina – Svaka konzerva sadrži standardnu količinu kofeina tako da konzument zna koju količinu tačno unosi u organizam u toku dana. Ovo je od pomoći, posebno ako je za vas važno da pratite dnevni unos kofeina. Kada pijete kafu ne možete imati tačan podatak o tome jer količina kofeina u prosječnoj šoljici kafe varira zavisno od toga kako je kafa pripremljena.  


Možete konzumirati kofein poslije podne – Neki ljudi iz predostrožnosti izbjegavaju kofeinske napitke u poslijepodnevnim satima kako bi izbjegli neželjene propratne pojave kao što su nesanica i drugi poremećaji sna. Ipak, ovo je izrazito neutemeljeno stajalište. Tijelo procesuira kofein relativno brzo i efekti se osjećaju neposredno nakon konzumacije, a ujedno su i kratkog daha. Nakon približno 4-5 sati jetra, organ koji je većinom zadužen za razlaganje kofeina, je već procesuirao pola od unesene količine, a nakon 8 sati 75% je razloženo u cijelosti. 


Energetska pića omogućavaju bržu apsorpciju kofeina – Pošto energetska pića konzumiramo rashlađena to doprinosi bržoj apsorpciji kofeina direktno u krvotok, mnogo prije nego što se apsorbira jedan popijena šoljica tople kafe. 


Kofein ne izaziva ovisnost -  Jedna od stalno spominjanih zabluda povezane sa kofeinom jeste ekstremna ovisnost. Ovo je samo djelimično istinito jer ovisnost o kofeinu nije ni blizu slična vrsti i jačini ovisnosti o cigaretama ili alkoholu, recimo. Dugoročnim korisnicima kofeina je ova konzumacija dio dnevne rutine i može postojati blaga ovisnost. 


Energetska pića su ekonomičnija i pogodnija za budžet nego što je to ispajanje kafe u kafićima – Ako dnevno popijete 2-3 kafe u kafićima, to će vas koštati duplo više nego da popijete isto toliko konzervi energetskog pića koji se mogu naći po izrazito pristupačnim cijenama. 


KOMENTARI NA ČLANAK

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

    Najčitanije:

  • 24 Sata
  • 7 Dana
  • 30 Dana

PROMO