31.08.16 u 00:32

PRIVREDNA ŠTAMPA I POSLOVNE NOVINE

I ove godine izbor '100 najvećih kompanija u BiH'

Privredna štampa i Poslovne novine i ove će godine u Sarajevu organizirati 29. izbor 100 najvećih kompanija u BiH.

Svečanost dodjele priznanja kompanijama koje su u 2015. godini ostvarile najbolje rezultate poslovanja obogaćena je panel diskusijom o temi "100 najvećih u BiH na putu ka Evropskoj uniji" koja će biti održana 22. septembra u Vanjskotrgovinskoj komori BiH, koja je i suorganizator tog događaja.


Panelisti su: ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Bruno Bojić, izvršna direktorica Bingo d.o.o. Tuzla Ljiljana Kunosić, generalni direktor Tvornice cementa Kakanj i HeidelbergCement grupacije u BiH i Hrvatskoj Branimir Muidža, te izvršni direktor za ekonomska pitanja Bimal d.d. Brčko Ševal Suljkanović.  


Za ovogodišnje specijalno izdanje Poslovnih novina 100 najvećih u BiH, kao i lani, specijalni partner LRC d.o.o. obradio je podatke za sve pravne osobe u FBiH i RS-u koje su predale završne račune za 2015. godinu Finansijsko-informatičkoj agenciji (FIA) i Agenciji za posredničke, informatičke i finansijske usluge (APIF).


- Rangirali smo velike, srednje i male kompanije po ukupnom prihodu, neto dobiti, izvozu. A ove godine donosimo ekskluzivno i 100 najvećih po neto investicijama gotovinskog toka u 2015. godini - kazala je Feni urednica Poslovnih novina Alena Ahmetspahić – Fočo.


U tom broju donose i analizu poslovanja vodećih industrijskih grana za posljednje tri godine u kojima su i rang-liste po 20 najuspješnijih kompanija u analiziranim djelatnostima. Analiza obuhvata opće podatke o industrijskim granama, konsolidovane industrijske bilanse uspjeha, te ključne pokazatelje poslovanja u spomenutom periodu.


Kao i proteklih godina kategorizacija malih, srednjih i velikih kompanija vršena je  prema važećem Zakonu o računovodstvu i reviziji po kojem su firme morale ispunjavati najmanje dva od tri navedena uvjeta: visinu prihoda, prosječnu vrijednost imovine i prosječan broj uposlenih u toku poslovne godine. 


- U ovom specijalnom izdanju Poslovnih novina 100 najvećih u BiH objavićemo prvi put pokazatelje poslovanja privrednih društava u zemljama regije u 2015. godini, odnosno TOP 10 kompanija iz svake zemlje – dodala je Ahmetspahić – Fočo.

KOMENTARI NA ČLANAK

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

    Najčitanije:

  • 24 Sata
  • 7 Dana
  • 30 Dana

PROMO