04.08.20 u 12:26

ZANIMLJIVO

Hrana vas može baciti u depresiju

Obratite pažnju na ono što vam je u tanjiru: određene prehrambene navike uvelike utiču na razvoj depresije, a naučnici vjeruju kako razni spojevi koji se nalaze u namirnicama igraju značajnu ulogu.

Prema studiji koja je nedavno objavljena na portalu EurekaAlert, a koju su proveli naučnici sa Univerziteta u Torontu, na pojavu depresije uvelike utiču prehrambene navike osobe.

Nije novost da nutritivno siromašna prehrana škodi tijelu, no sada se pokazalo da ima i veliki negativan uticaj na psihu.

Rezultati istraživanja su pokazali da žene i muškarci koji jedu premalo voća i povrća imaju veći rizik da obole od depresije.

Rizik se dodatno povećava kod muškaraca koji u organizam unose previše masnoća, a premalo omega-3 masnih kiselina.

Ovo nije prva studija koja je otkrila da konzumiranjem više voća i povrća možemo umanjiti rizik od depresije, no i dalje ostaje nerazjašnjena tačna veza između depresije i prehrambenih namirnica.

Naučnici vjeruju kako razni spojevi koji se nalaze u voću i povrću igraju ulogu u zaštiti mentalnog zdravlja

Također, primjećuju kako hranjivi sastojci - posebno određeni vitamini i minerali - koji se nalaze u povrću i voću, snižavaju koncentraciju C-reaktivnog proteina u plazmi (CRP), biomarkera za upale koja je povezana s depresijom.

"Povećan unos omega-3 masnih kiselina može uticati na stanične membrane centralnog nervnog sistema i sastav fosfolipida, što može promijeniti strukturu i funkciju  proteina te utjecati na neurotransmisiju serotonina i dopamina", stoji u zaključku studije.

Na depresiju, osim prehrane utiču i drugi faktori poput društvenog faktora (pokazalo se da su imigrantice bile depresivnije od žena rođenih u Kanadi, gdje je provedena studija) te zdravstvenog stanja - hronični bolovi i bolest značajan su faktor kada govorimo o riziku za razvoj  depresije.

Želite li poboljšati raspoloženje i umanjiti rizik za razvoj depresije u svoju svakodnevicu uvedite gimnastiku jer potiče lučenje hormona sreće oksiticina i endorfina te jača imunitet čime sprječava oboljenja.

KOMENTARI NA ČLANAK

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

Komentarisanje na ovu vijest nije dozvoljeno !

    Najčitanije:

  • 24 Sata
  • 7 Dana
  • 30 Dana

PROMO