21.03.20 u 15:06

DR VANJA MIČIĆ VAM SAVJETUJE KAKO DO HLIVUDSKOG OSMIJEHA

Holywood smile kao savremeni imperativ ljepote

Lijepi i bijeli zubi zasigurno su na listi želja svakog pojedinca. Nedostaci na zubima mogu pokvariti estetiku cijelog lica. U velikoj mjeri izgled zuba utiče na naše samopouzdanje. Osmijeh je prvo što primjetimo na osobi, pa možemo reći da je to najatraktivnija karakteristika jedne osobe. Biserno bijeli zubi i proporcionalan osmijeh rijetko koga ostavlja ravnodušnim.

Hollywood smile predstavlja rekonstrukciju osmjeha čiji je krajnji cilj postizanje izuzetne bjeline zuba.  Savršen izgled zubnog niza sa pravilno postavljenim zubima i izuzetno bijelom bojom moguće je postići na više načina.

Četiri najčešće primjenjivana i najbrža načina za postizanje holivudskog osmjeha su bijeljenje zuba, kompozitni ispuni, izrada faseta i izrada krunica.  Za koji od ova četiri metoda se odlučiti da bi se postigli željeni rezultati zavisi od postojećeg stanja u ustima tj. zdravlja vaših zuba. To se utvrđuje kliničkim pregledom i tek kada smo sigurni u zdravlje zuba i oralne sluznice može se početi sa dizajnom osmijeha. 

Bijeljene zuba je neinvazivna procedura kojom se najbrže dolazi do blistavog osmjeha. Radi se posebnim hemijskim sredstvima- izbjeljivačima uz pomoć lampi ili lasera. Ukoliko se pregledom utvrdi da su zubi zdravi i da osim neadekvatne boje nemaju drugih nedostataka to je najbolje rješenje. Bijeljenjem se može postići izuzetna bjelina i može se ponavljati više puta, odnosno do postizanja željene boje. 

Bijele plombe ili kompozitni ispuni
su idealno rješenje u slučajevima gdje su kvarovi ili oštećenja zuba manja, te se i funkcionalno i estetski mogu sanirati samo ispunom. U jednostavnijim situacijama samo zamjena amalgamskih (sivih) ispuna kompozitnim daje odlične estetske rezultate. Nekada je dovoljno zamijeniti stare i dotrajale ispune na zubima, a ako se uz to još kombinuje bijeljenje zuba, rezultat će biti fantastičan. 

Slavne ljepotice i holivudski zavodnici imaju zube na koje smo ljubomorni zbog malo većeg zahvata - ugradnje ljuskica. Izrada faseta (veneers) na zubima se radi u slučajevima kada postoji izmjenjen oblik, položaj ili boja zuba. Njima je takođe moguće zatvoriti dijasteme (razmake) između zuba. Fasete mogu biti izrađene od keramike ili kompozita. Keramičke fasete su tanke ljuspice koje se izrađuju specijalnim tehnikama i cementiraju na minimalno zbrušene zube.

Kompozitne fasete se rade od materijala za ispune. Nešto su kratkoročnije rješenje i vremenom može doći do izmjene u boji sto nije slučaj sa keramičkim fasetama.  Izrada krunica je invazivan metod kojim se na prethodno zbrušene zube postavljaju metalne ili bezmetalne krunice. Kod metalnih krunica samo osnova je izrađena od metala dok je spoljašnji dio keramički. Za savršen estetski rezultat preporučuju se bezmetalne krunice ili krunice od cirkonijum keramike. Ove krunice imaju izuzetnu prozračnost i sjaj, propuštaju svjetlost slično prirodnim zubima, te se sa njima dobijaju idealni estetski rezultati u liniji osmjeha.