21.10.19 u 17:15

MLJAC

Heljda - žitarica koja to nije

Heljdino brašno koristi se za izradu kruha i peciva, a sve je popularnija među osobama koje su osjetljive na gluten.

Heljda neodoljivo podsjeća na žitarice i koristi se na sličan način, no ona to ipak nije. Upravo iz tog razloga posljednjih godina postaje sve popularnija. Heljdino brašno koristi se za izradu kruha i peciva, a sve je popularnija među osobama koje su osjetljive na gluten.

Heljda je bez glutena
i sigurna za one koji imaju celijakiju i osjetljivi su na gluten. Studije pokazuju da čak i u visokoj koncentraciji heljdino brašno i njegovi pročišćeni proteini nemaju imunološke reakcije za bolesnike sa celijakijom, piše Huffpost.

Bogata je mnogim mineralima u tragovima, uključujući mangan, magnezij i bakar. Dobar je izvor vitamina iz skupine B: vitamin B6 ili pantotenska kiselina, niacin (vitamin B3), folata, tiamina (vitamin B1) i holina.

Sadrži flavonoide koji su važni za zdravlje srca i krvotoka. Uz izrazite prehrambene blagodati, heljda je tradicionalno cijenjena kao hrana za izgradnju krvi.

Moderna znanost pripisuje ovu drevnu reputaciju visokim udjelima antioksidativnih polifenola u heljdi - posebno rutinu (bioflavonoidu) koji podupire krvožilni sustav i pomaže u spriječavanju ponavljajućih krvarenja uzrokovanih oslabljenim krvnim žilama, kao kod hemoroida i proširenih vena.

Konačno, rutin djeluje kao ACE inhibitor i doprinosi sposobnosti heljde kod smanjenja visokog krvnog tlaka.

Sve u svemu - čudesna stvar, ta heljda...

KOMENTARI NA ČLANAK

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

Komentarisanje na ovu vijest nije dozvoljeno !

    Najčitanije:

  • 24 Sata
  • 7 Dana
  • 30 Dana

PROMO