23.09.16 u 12:26

Hakirano najmanje 500 miliona Yahoo računa

Američka internet kompanija Yahoo! je objavila u četvrtak da je 500 miliona računa njenih korisnika krajem 2014. hakirala vjerovatno organizacija povezana s nekom državom.

Hakeri su ukrali lične podatke, poput datuma rođenja, imena, elektroničke adrese, brojeva telefona i lozinke, navodi Yahoo! u saopćenju. Bankovni podaci korisnika nisu zahvaćeni, tvrdi Yahoo! koji navodi da usko surađuje s američkim vlastima nadležnim za cyber kriminal.


"Istragom nije pronađen niti jedan element koji pokazuje da je ta organaicija trenutačno nazočna u informatičkom sustavu Yahoo!-a", nastavlja se u saopćenju. Tvrtka dodaje da je kontaktirala ugrožene korisnike.


Yahoo ne navodi imena organizacije koju sumnjiči. Yahoo! je preporučio korisnicima koji nisu mijenjali šifre od 2014. da to učine što prije. Korisnici su pozvani da analiziraju svoje račune i utvrde eventualne sumnjive aktivnnosti.


Yahoo! također preporučuje korisnicima da ne otvaraju niti učitavaju privitke koji dolaze sa sumnjivih elektroničkih adresa i poziva na oprez pri bilo kakvom traženju osobnih podataka. Yahoo! takođe podsjeća da su u zadnje vrijeme učestali upadi u informatičke sisteme tehnoloških grupa koje izvode organizacije uz podršku država.

KOMENTARI NA ČLANAK

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

    Najčitanije:

  • 24 Sata
  • 7 Dana
  • 30 Dana

PROMO