18.12.19 u 16:03

ZAPAMTITE!

Gripa i prehlada ne mogu udariti zajedno

Virus gripe i rinovirusi koji uzrokuju prehladu ne mogu djelovati zajedno, odnosno potiskuju jedan drugog, dokazali su znanstvenici.

Gripa i prehlada ne dolaze zajedno, zaključak je studije provedene na 44.000 ispitanika u Glasgowu u Škotskoj, koje su znanstvenici pratili između 2005. i 2013. godine, čiji su rezultati objavljeni u ponedjeljak, u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences.

"Bilo je jasno da virus gripe i rinovirusi koji uzrokuju prehladu ne mogu djelovati zajedno, odnosno potiskuju jedan drugog", kaže dr. Pablu Murcia, iz Centra za istraživanje virusa na Sveučilištu u Glasgowu.

Kada među populacijom ima puno virusa gripe, nema prehlade i obrnuto, kaže.

To bi moglo objasniti zašto gripa i prehlada imaju vrhunce u različito vrijeme i ponavljaju se iz sezone u sezonu, kaže dr. Sema Nickbakhsh, postdoktorantica na Sveučilištu.

"Mislim da je stvar u tome da onaj virus koji se prvi javi razvija upalni odgovor, nakon čega se ne možemo zaraziti drugim virusom, odnosno ne može se dogoditi da 'zaradimo' oba virusa", kaže dr. William Schaffner, profesor iz Odjela za zarazne bolesti na Sveučilištu Vanderbilt.

Virusi su paraziti koji moraju napasti ljudski organizam da bi se mogli replicirati i zadržati u okolišu. Neki se mogu razmnožavati u bilo kojem dijelu organizma, a neki u specifičnim dijelovima tijela.

Bronhitis i upala pluća razvijaju se u donjim dišnim putevima, dok su gripa i prehlada virusi gornjih dišnih puteva, dakle nosa i grla, zbog čega se relativno lako šire, prenosi CNN.

No, u nekim situacijama jedan je virus toliko snažan da djeluje kao 'brana' drugome, pojašnjava te dodaje kako tek treba otkriti je li stvar u tome da u potpunosti isključuje drugu infekciju, ili je samo ublažava.

Valja imati na umu i da čovjek koji nema simptome bolesti može biti zarazan, pa se često pitamo gdje smo i od koga dobili prehladu, kad nismo bili u kontaktu s prehlađenima, dodaje.

KOMENTARI NA ČLANAK

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

    Najčitanije:

  • 24 Sata
  • 7 Dana
  • 30 Dana

PROMO