21.11.19 u 14:27

EHHH...

Google pogoduje velikima?

Relativno je jednostavno pretpostaviti da bi ovako utjecajni medij u nekom trenu mogao postati ciljem manipulacije.

Google je postao jedan od nosećih stupova modernog interneta pretvorivši se iz jednostavnog pretraživača u regulatora sadržaja koji je presudan za internetsko iskustvo velike većine korisnika računala. Uzmemo li ovo u obzir, relativno je jednostavno pretpostaviti da bi ovako utjecajni medij u nekom trenu mogao postati ciljem manipulacije.

Google ovo poriče te navodi kako Google pretraga funkcionira isključiovo na algoritmima i podacima sakupljenima tijekom korištenja.

Prema izvješću Wall Street Journala, situacija je navodno prilično drukčija. Google, sudeći po zaključcima članka, manipulira algoritmima za pretragu na nekoliko vrlo zabrinjavajućih načina, na način da velike poslovne subjekte stavlja ispred malih, eliminiranja automatske nadopune zahtjeva za pretragu koje imaju veze sa osjetljivim političkim i društvenim temama poput emigracije i abortusa, a ide se tako daleko da čak blokira neke web stranice.

U jednom takvom potezu Google je usmjerio korisnike pretrage prema istaknutijim i većim kompanijama, umjesto da im ponudi ono što je više vezano s njihovim zahtjevom.

Klijent koji je profitirao od ovoga je Amazon, jedna od najprofitabilnijih internetskih kompanija na svijetu.

KOMENTARI NA ČLANAK

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

Komentarisanje na ovu vijest nije dozvoljeno !

    Najčitanije:

  • 24 Sata
  • 7 Dana
  • 30 Dana

PROMO