02.10.20 u 14:15

DOBRA LOVA

Google će platiti milijardu dolara medijima za vijesti?

Google planira medijima u sljedeće tri godine platiti milijardu dolara za sadržaj, rekao je u četvrtak izvršni direktor Sundar Pinchai, popuštajući pritisku medijskih kompanija.

Izdavači se već dugo bore s najpopularnijom svjetskom internetskom tražilicom, tvrdeći da im mora platiti za korištenje sadržaja. Najglasnije su među njima europske medijske grupe.

Pichai je u četvrtak najavio novi proizvod, Google News Showcase, koji će prvo predstaviti u Njemačkoj, nakon potpisanog sporazuma o plaćanju sadržaja s nekoliko medija, uključujući Der Spiegel, Stern i Die Zeit.

Slijedi predstavljanje Google News Showcasea u Belgiji, Indiji, Nizozemskoj i drugim zemljama.

Interes je pokazalo oko 200 izdavača iz Argentine, Australije, Britanije, Brazila, Kanade i Njemačke a Google je već potpisao sporazum o plaćanju sadržaja s brazilskim Folha de S. Paulon, Bandom i Infobaeom.

"Pristup se razlikuje od naših ostalih vijesti jer se oslanja na uredničke odluke pojedinih izdavača koje će priče pokazati čitateljima i kako će ih predstaviti", rekao je Pichai.

Proizvod se temelji na ugovoru o licencama, sklopljenom u lipnju s medijskim grupama u Australiji, Brazilu i Njemačkoj, koji je izazvao tek ravnodušan odgovor Europskog vijeća izdavača.

Reakcija Europskog vijeća izdavača na lipanjski sporazum bila je mlaka a u Francuskoj su ga žestoko kritizirali.

Google trenutno pregovara s francuskim izdavačima, a na teškoće je naišao i u Australiji, koja ga želi prisiliti da dijeli prihode od oglašavanja s medijskim kompanijama, navodi Reuters.

Najava sporazuma s medijima razljutila je neke internetske izdavače, poput stranica s vremenskim prognozama i receptima, koji tvrde da Google šteti njihovim prihodima.

KOMENTARI NA ČLANAK

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

Komentarisanje na ovu vijest nije dozvoljeno !

    Najčitanije:

  • 24 Sata
  • 7 Dana
  • 30 Dana

PROMO