19.08.20 u 19:37

NOVOSTI

Goodyear uz nove gume u Pure ETCR

Kao suosnivač i ekskluzivni dobavljač guma za to adrenalinsko prvenstvo Goodyear je razvio trkaću gumu s jedinstvenim dezenom Eagle F1 SuperSport ETCR.

Goodyear će svoj povratak na trkaće staze ove jeseni obogatiti zanimljivim trkaćim prvenstvom Pure ETCR, koje je prva natjecateljska serija na svijetu za touring automobile različitih marki s isključivo električnim pogonom.

Kao suosnivač i ekskluzivni dobavljač guma za to adrenalinsko prvenstvo Goodyear je razvio trkaću gumu s jedinstvenim dezenom Eagle F1 SuperSport ETCR. Bazirana je na cestovnoj gumi Eagle F1 SuperSport, kojoj naizgled prilično sliči, a zajedničke su im i mnoge tehnologije. Trkaća guma ujedno je dodatno usavršena pa će radikalnim električnim automobilima omogućiti najveću moguću izdržljivost. I cestovna i trkaća guma imaju rameni dio Power Shoulder, koji svojim masivnim i zatvorenim dezenom na vanjskoj strani poboljšava ponašanje u zavojima, te tehnologiju High Force Construction, koja kruto zasnovanom bočnicom osigurava bolju upravljivost i veću stabilnost u vožnji. Navedene tehnologije i dodatno pojačanje vanjskoga ramenog dijela kod trkaće gume ključni su za maksimalnu izdržljivost automobila Pure ETCR.

Osobitost je gume Eagle F1 SuperSport ETCR njezin inovativni dezen prilagođen značajkama snažnih električnih touring automobila. Iako je uporaba guma s dezenom na toj razini motosporta neuobičajena, to ekipama prvenstva Pure ETCR omogućuje da bez obzira na vremenske prilike uvijek upotrebljavaju jednake gume. To također doprinosi realizaciji planova održivosti jer se tako smanjuje obujam opreme koju treba voziti od trkališta do trkališta diljem svijeta.

Automobili s nevjerojatnim okretnim momentom poseban su izazov za gume

Zahvaljujući jedinstvenom tipu utrka i golemoj snazi automobila prvenstvo Pure ETCR poseban je tehnički izazov. Pri izradi automobila za utrke proizvođači su koristili tehnologiju koja se koristi pri izradi cestovnih modela srednje klase. No, električna vozila teža su od svojih benzinskih i dizelskih ekvivalenata, a istodobno postižu nevjerojatan okretni moment. Zbog snage do 500 kilovata (670 KS) automobili za Pure ETCR među najsnažnijim su električnim automobilima na trkaćoj stazi. Te jedinstvene karakteristike zahtijevaju gume koje mogu izdržati veliku silu i iznenadna velika ubrzanja, a istodobno osiguravaju pouzdano prianjanje.Nakon višemjesečnoga razvoja guma Eagle F1 SuperSport ETCR prvi je put testirana početkom avgusta 2020. na trkaćoj stazi Alès u Francuskoj, a testiranja će trajati sve do prvih utrka. One će prema prilagođenom programu slijediti u oktobru i novembru u Kopenhagenu u Danskoj, Goodwoodu u Velikoj Britaniji, Aragónu u Španjolskoj i Adriji u Italiji.

KOMENTARI NA ČLANAK

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

    Najčitanije:

  • 24 Sata
  • 7 Dana
  • 30 Dana

PROMO