03.02.17 u 08:57

OD 13. FEBRUARA

Gmail uvodi promjene koje trebate znati

Kako bi smanjili rizik od zlonamjernog softvera, u Gmailu će od 13. februara početi blokirati privitke koji sadrže JavaScript.Uskoro više nećete moći učitati i slati datoteke s JavaScriptom koristeći Gmail. Zašto?


Zato što ih se sve češće koristi za napade malverom. Blokada datoteka s ekstenzijom .js počinje od 13. februara. Pokušate li ipak učitati JavaScript u Gmail, dobit ćete upozorenje.


Preuzmete li JavaScript datoteku sa zlonamjernim softverom, hakeri ju mogu upotrijebiti kako bi dobili pristup vašem računalu i s njega ukrasti podatke ili ga koristiti u druge svrhe koje vam se neće svidjeti.


JavaScript će se tako pridružiti datotekama s ekstenzijama .exe, .bat, i .msc kojima je pristupom Gmailu u obliku privitaka već ograničen. Blokadu nećete moći zaobići ni ako datoteke sažmete u .zip datoteku. Ako baš morate slati JavaScript datoteku, koristite Googleove servise Drive ili Cloud Storage, piše tportal.

Tagovi: gmail N1

KOMENTARI NA ČLANAK

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

    Najčitanije:

  • 24 Sata
  • 7 Dana
  • 30 Dana

PROMO