05.11.19 u 10:22

STVARNO?

Gluten nam nije neprijatelj?

Čini se da gluten često neopravdano dobiva ulogu negativca u našoj prehrani, tvrde znanstvenici nakon provedenog istraživanja.

Prehrana bez glutena vjerojatno nije dobra za vaša crijeva, pokazuje novo istraživanje, iako je zadnjih godina upravo takav vid prehrana, bez proteina koji se nalazi u namirnicama poput kruha, tjestenine i žitarica posljednjih je godina postala vrlo popularna.

Ipak, novo istraživanje sa Sveučilišta Reading i Sheffield kažu da izbjegavanje ovih proizvoda može biti besmisleno.

Zdravim volonterima, kojima nije dijagnosticirana celijakija ili osjetljivost na gluten, davali su namirnice koje imaju prirodni gluten ili brašno bez glutena dvaput dnevno tijekom dva tjedna.

Istraživanje, objavljeno u časopisu Gastroenterology pokazalo je da grupa koja je jela gluten nije imala više želučanih tegoba u odnosu na grupu koja nije jela gluten.

"Čini se da gluten često neopravdano dobiva ulogu negativca u našoj prehrani", rekla je liječnica Paola Tosi sa Sveučilišta Reading za Daily Mail.

"Hrana bez glutena možda nema koristi za zdravlje kod mnogih koji ga izbjegavaju u prehrani iz uvjerenja da je gluten 'loš' za ljudska crijeva. Gluten ne uzrokuje probavne probleme kod osoba koje nemaju fiziološku osjetljivost na njega", napisala je za Knowridge.

"Celijakija koju pokreće gluten utječe na jedan posto populacije, a osjetljivost na gluten je drugačije stanje koje se sve više prepoznaje. Pacijenti koji imaju određene simptome ne bi trebali preći na prehranu bez glutena već prvo bi prvo trebali potražiti savjet svog liječnika", kaže dalje.

KOMENTARI NA ČLANAK

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

Komentarisanje na ovu vijest nije dozvoljeno !

    Najčitanije:

  • 24 Sata
  • 7 Dana
  • 30 Dana

PROMO