11.11.16 u 20:24

UŽITAK ZA SVE LJUBITELJE AUTOMOBILA

FOTO: Vozili smo novi PEUGEOT 3008

Novi PEUGEOT 3008 napokon je otkriven. Taj dugo iščekivani model osvaja tržište SUV vozila segmenta C, kategorije vozila koja je u punom razvoju u svim dijelovima svijeta. Usmjeren je na zahtjevne kupce koji su u potrazi za isticanjem i novim iskustvima s vrlo snažnim adutima.

Bilo da se radi o spektakularnom PEUGEOT i-Cockpit® najnovije generacije, iznimno zanosnom dizajnu, optimiranoj učinkovitoj konstrukciji, tehnološki naprednoj opremi, novi SUV PEUGEOT 3008 želi se ponajprije nametnuti kao veliki igrač. 


On će biti predvodnik nove game SUV vozila marke Peugeot na globalnoj razini. Novi SUV PEUGEOT 3008 bit će zvijezda štanda marke PEUGEOT na sljedećem Salonu automobila u Parizu gdje će se napokon predstaviti publici prije svjetskog lansiranja.


Kada novi PEUGEOT 3008 osvaja segment C SUV


Već nekoliko godina naglo se širi tržište SUV vozila u svim segmentima. U Europi, u segmentu C, koji je sve značajniji i sve raznolikiji, prodaja SUV vozila umnožila se 2,5 puta od 2009., kada je lansirana prva generacija modela PEUGEOT 3008. Ako se uzmu u obzir svi segmenti, sada u Europi svaki deseti automobil pripada obitelji SUV-ova.


Istinsko utjelovljenje automobilske suvremenosti, ujedno prestižno i tehnološki napredno te izvor emocija i osobnog užitka, SUV cijeni vozača i nositelj je vrijednosti koje idu u korak s vremenom. Njime se ostvaruje ne samo težnja za osobnim izražajem nego i želja za izražavanjem svog uspjeha. 


Naime, tuđi se pogled nameće kao odraz vlastite vrijednosti. Naposljetku, izražava i želju za bijegom i novim iskustvima, iako ta vizija terenca koji napušta utabane staze dolazi ponajprije iz svijeta mašte! 


Naime, suvremeni vozači od automobila očekuju da će im pružiti sasvim novo automobilsko iskustvo. Također žele da vrijeme provedeno u vožnji, koje se danas prečesto doživljava kao obveza, postane vrijeme za najbolja iskustva, emocije i druženje. Očekuju da će interakcija s njihovim vozilom biti intuitivna i osjetilno dojmljiva, kao da vozilo razumije potrebe svojih putnika i može im se prilagoditi. Naposljetku, žele udobnu kabinu koja se može personalizirati i u kojoj se mogu opustiti, baš kao u vlastitom domu. A koje vozilo najbolje odgovara tim željama? To je svakako „Sport Utility Vehicle”, odnosno SUV, čiji je sam koncept nadišao naziv i izgradio vlastitu viziju.


Svi su proizvođači to shvatili i sada je svjetska ponuda doista bogata. Međutim, iskustvo vožnje u SUV-ovima rijetko je na visini tih težnji. Stoga je izazov za PEUGEOT vrlo velik: nije cilj samo usvojiti sva obilježja segmenta, nego ponajprije ponuditi nevjerojatno ujednačen, suvremen, elegantan i inteligentan spoj elemenata. 


Uz novi PEUGEOT 3008, marka želi ponajprije zauzeti važno mjesto u segmentu C SUV uz iznimno poželjnu ponudu dostojnu njezina najboljeg znanja i umijeća te u skladu sa strategijom uspona u viši cjenovni razred. A taj se uspon u viši cjenovni razred najprije ostvaruje time što se u vozila serijski ugrađuje novi PEUGEOT i-Cockpit®.


Zadivljujuća unutrašnjost


Kada uđete u novi SUV PEUGEOT 3008, kao da ste ušli u neki drugi svijet, pun iznenađenja, originalan i visoke kvalitete. Pogled odmah privlači spektakularna, gotovo futuristička armaturna ploča. Taj skladan spoj napredne tehnologije čini PEUGEOT i-Cockpit® najnovije generacije, inovativni koncept koji je poljuljao ustaljena pravila uređenja vozačeva mjesta u automobilu. Njime je sve podređeno užitku i usredotočenosti vozača u prostoru s visokom tehnologijom.


Upravljač je još kompaktniji i redizajniran je uz obruč s dvama ravnim dijelovima, što omogućuje bolje držanje i još više oslobađa vidno polje i prostor za noge vozača. Pozornost posvećena odabiru materijala i detaljima – obruč presvučen vrhunskom kožom od druge razine opreme, kromirani umetci, sjajni crni ukrasi – daju mu visoku razinu vidljive kvalitete i privlačnosti.


Velik dodirni zaslon od 8’’ služi kao tablet postavljen u središtu armaturne ploče i opremljen je vrhunskom tehnologijom za reaktivniju i praktičniju upotrebu. Uz njega se nalazi šest prekidača koji podsjećaju na klavirske tipke, vrlo su elegantni i omogućuju izravan i stalan pristup glavnim funkcijama za udobnost: radiju, klima uređaju, navigaciji, postavkama vozila, telefonu i mobilnim aplikacijama.


Na instrumentnoj ploči u visini očiju prikazuje se digitalna slika visoke razlučivosti (dostupna u seriji), dijagonale 12,3’’ i futurističkih grafičkih elemenata. Može se u potpunosti podesiti i personalizirati te objedinjuje sve što vozač želi imati izravno u svom vidnom polju. Pet različitih načina prikaza koji se mijenjaju kotačićem na upravljaču omogućuju vozaču da po želji oblikuje instrumentnu ploču. Takozvani „personalizirani” način može se postaviti putem dodirnog zaslona i vozaču, među ostalim, omogućuje prikaz niza informacija: navigacije, sustava za pomoć u vožnji, parametara motora, putnog računala, podataka o vožnji itd. Estetiku svake konfiguracije naglašavaju animacije i prijelazi koji su pravi melem za oči.


Zanosan vanjski dizajn


Dizajn unutrašnjosti novog PEUGEOT 3008 jedinstven je na tržištu. Linije su vesele, kvaliteta uređenja vrlo je privlačna, a ugrađena tehnologija obećaje mnogo. 


Taj se osjećaj nastavlja i na vanjskom dijelu. Novi PEUGEOT 3008 na prvi pogled ostavlja dojam i iznenađuje svojim snažnim izrazom. Njegov je izgled smion, pročišćen i jasan: to je SUV. Naime, novi PEUGEOT 3008 poprima sva obilježja svojstvena toj vrsti izvedbe:


- okomit prednji kraj,


- dug i vodoravan poklopac motora,


- podignutu bočnu liniju karoserije,


- široke zaštitne obloge (donji dio odbojnika, blatobrani, donji dio vrata),


- velike kotače, 


- povišeno podvozje, 


- profilirane krovne nosače.


Ipak, novi SUV PEUGEOT 3008 ne zaustavlja se na tim obilježjima. Upotpunjuje ih dodatnim značenjem i emocijama radi postizanja iznimnog sklada. Vozilo ponajprije odiše osjećajem sklada, savršene ravnoteže oblika, istinske umjerenosti. Dizajn je nadahnut sjajnom kreativnošću njegovih dizajnera. 


Okomit prednji kraj vrlo je snažan i odiše osjećajem snage, pa čak i životinjske sile. Linije su pročišćene, smione i napete. Široka prednja maska nameće se kromiranom rešetkom. Njezino središte ponosno krasi znak lava skladnih dimenzija, koji nije ni karikiran ni pretjeran. 


Mačkasti pogled prodoran je zahvaljujući profinjenim halogenim svjetlima. Postaje čak i oštar sa svjetlima full LED dostupnima u opciji. Ventilacijski su otvori brojni i široki. Taj izražajan prednji kraj znak je samopouzdanja vlasnika vozila i ponosa koji proizlazi iz pripadnosti Marki. Istinski PEUGEOT!


Dug i vodoravan poklopac motora reljefno je oblikovan, što ostavlja robustan dojam. Na njega se nastavlja okomito vjetrobransko staklo postavljeno iza osovine prednjih kotača, a sa strane se nalazi kromirani umetak koji se izravno nastavlja na svjetla. Taj bočni potpis podsjeća na konceptni automobil PEUGEOT HX1 i daje dinamiku prednjem profilu te dodatno povećava prestižan i suvremen izgled vozila.


Bočna linija karoserije podignuta je, omjer limenih i ostakljenih površina osjetno je povećan, ali obrada je naglašena elegancijom i fluidnošću kojom se pojednostavnjuje profil vozila. Gornja linija poklopca motora produljena je reljefnim elementom koji obuhvaća ručice vrata i izduljuje siluetu vozila te mu daje profinjenost i stil. Taj je automobil izvanredno dizajniran, a zbog dimenzija je njegov izgled manje masivan i niži u odnosu na većinu njegovih konkurenata. Kako je dizajnerski tim PEUGEOT uspio ostvariti taj pothvat? 


Djelomično zahvaljujući mogućoj ugradnji – u opciji od druge razine opreme – sjajnog crnog krova, naglašenog ukrasnim elementom od inoksa dostupnog u seriji koji se proteže sve do stražnjeg spojlera. Taj krov „Black Diamond“ bitan je stilski element u samom konceptu vozila te mu daje još snažniju osobnost, dinamiku i suvremenost te ga smješta u višu klasu.


Zaštitne obloge vozila, veliki kotači, krovni nosači – sve je ostvareno znalačkim spojem karaktera i profinjenosti. To je kreativno ostvarenje iznimno suvremeno, pa čak i futurističko, a istodobno je oslobođeno svih pompoznih i pretjeranih stilskih zamki. 


Iznenađenja ne nedostaje ni na stražnjem kraju vozila pročišćenog i vrlo suvremenog dizajna. Pod nakošenim stražnjim staklom u sjajnu crnu horizontalnu letvicu ugrađena su LED svjetla opalnog sjaja. U svjetlima se nalaze tri nezaobilazne „pandže“ zahvaljujući kojima je vizualni potpis PEUGEOT tako prepoznatljiv – i danju i noću. 


Svakoga tko iz bilo kojeg kuta pogleda novi SUV PEUGEOT 3008, najprije zapanji dojam visokokvalitetnog rada i vidljiva visoka razina završne obrade. Mnogi elementi pridonose tom ukupnom dojmu: istančano prilagođeni elementi, kromirani ukrasi odmjereno raspoređeni oko cijelog vozila, dvobojna karoserija itd. Rezultat je prava ljepota, odmjerenost i profinjenost. Tim izgledom vozilo postaje najmoderniji SUV na tržištu.


Stimulirajuće iskustvo vožnje...


U pogledu užitka u vožnji, ugled marke sa znakom lava već je dokazan, a stručnjaci marke koriste se svojim umijećem radi ostvarivanja novih pothvata kako bi ponudili vozila koja su najugodnija za vožnju na tržištu, neovisno o dimenzijama. Kada je riječ o SUV-u, izazov ipak nije beznačajan: povećano podvozje, povišeno vozačevo mjesto i težište... U toj kategoriji vozila, stilu se često daje prednost nauštrb vožnje.


Međutim, od prvih okretaja kotača, nastaje čarolija. Vozna su svojstva besprijekorna, a precizno upravljanje, vožnja, osjećaj okretnosti i sigurnosti to i dokazuju. No je li doista riječ o čaroliji? Naravno da nije. Taj je rezultat plod rada na temelju dugotrajnog iskustva, ali i najnovije najučinkovitije tehnologije.


Zahvaljujući novoj platformi EMP2 i priznatim voznim svojstvima, novi PEUGEOT 3008 pravi je spoj udobnosti i sasvim jedinstvenog ponašanja na cesti u segmentu C SUV. Njegovo je podvozje prilagođeno svakom motoru kako bi njegova povezanost s cestom bila dostojna ugleda marke sa znakom lava. Naposljetku, time se pridonosi uspješnom pothvatu smanjenja mase radi manje potrošnje goriva, veće pasivne sigurnosti i boljih performansi.


Novi PEUGEOT 3008 istinski je SUV, ali prije svega to je pravi PEUGEOT! Baš kao SUV, pokazuje izvrsne sposobnosti da napusti utabane staze, osobito zahvaljujući sustavu Advanced Grip Control.


Vozač i putnici mogu se prepustiti uživanju u vožnji! Svaka, čak i najkraća svakodnevna vožnja obogaćena je novim otkrićima. Taj novi PEUGEOT pravi je poziv na putovanje, prvoklasno putovanje uz izvrsnu zvučnu izolaciju i brojnu opremu za udobnost koja je uglavnom iznad tržišnih standarda.


Novi PEUGEOT 3008 baš je poput svojeg vozača: živi u korak s vremenom. 


Tako odgovara njegovoj potrebi da ostane povezan s vozilom i da može upravljati sasvim bezbrižno, zahvaljujući opremi kao što je funkcija Mirror Screen, indukcijski punjač za pametni telefon (uređaji su kompatibilni s normom Qi) ili pak navigacijski sustav 3D povezan s internetom.


Navigacijski sustav 3D vrlo je realističan i nudi prikaz zgrada i spomenika uzimajući u obzir nagib zemljišta. Jednostavnim pokretom kotačića na upravljaču može se čak izravno prenijeti s dodirnog zaslona na digitalnu instrumentnu ploču za veću čitljivost. Uz TomTom® Traffic, njegova povezanost omogućuje praćenje događaja u stvarnom vremenu koji su važni za vožnju i pristup brojnim informacijama kao što je lokalna prognoza vremena, informacije o parkiralištima i benzinskim crpkama itd. U opciji je čak moguća pretplata na prikaz opasnih područja TomTom®, čime su dostupne pouzdane informacije koje korisnici dojavljuju o trajnim ili privremenim opasnim područjima.


Funkcija Mirror Screen omogućuje prikaz zaslona pametnog telefona na dodirnom zaslonu vozila radi optimalne upotrebe mobilnih aplikacija. Kompatibilna je s protokolima MirrorLink (pametni telefoni sa sustavom Android), Android Auto i Apple CarplayTM (od modela iPhone 5). Samo jednim pritiskom gumba smještenog na upravljaču, ta funkcija omogućuje upotrebu glasovnog prepoznavanja s pametnog telefona (S-Voice za Android i Siri za Apple). 


Tako se bez skretanja pogleda s ceste i sasvim sigurno, vozaču nude nove mogućnosti: telefoniranje, biranje glazbe, čitanje i sastavljanje tekstovnih poruka, odabir rute... Stalna se povezanost nastavlja!


Sve se te informacije nude vozaču na najjednostavniji i najintuitivniji mogući način. Sučelja koja se nude na novom modelu PEUGEOT 3008 omogućuju da sasvim bezbrižno upoznate sve funkcije!


Gama učinkovitih motora koja su ujedno i ekonomični!


Rad na konstrukciji vozila i smanjenju mase jedan je od odlučujućih čimbenika u vječnoj potrazi za smanjenjem potrošnje goriva i emisije CO2. Ali to nije sve. Aerodinamičan dizajn i optimirane vanjske dimenzije omogućuju postizanje izvrsnog koeficijenta otpora zraka SCx od 0,76 m2 (na najboljim izvedbama). Upotreba guma s iznimno niskim otporom kotrljanja (UBRR) od 17’’ i 18’’ ili čak 19’’ (205 55 R19) također pridonosi učinkovitosti novog PEUGEOT 3008.


Naposljetku, bilo da ima benzinski ili dizelski motor, novi SUV PEUGEOT 3008 nudi gamu motora usklađenih s normom Euro6.1 koji su učinkoviti i iznimno ekonomični. 


Stoga su svi benzinski motori „Best in Class” u pripadajućim kategorijama snage! Motor 1,2L PureTech 130 S&S ispušta 115 g/km CO2, dok 1.6L THP 165 S&S s mjenjačem EAT6 ispušta samo 129 g/km CO2. 


U gami su dostupna 4 modela motora:


- 1.2L PureTech 130 S&S sa 6-stupanjskim ručnim mjenjačem u standardnoj izvedbi i izvedbi s vrlo niskom potrošnjom


- 1.2L PureTech 130 S&S s mjenjačem EAT6


- 1.6L THP 165 S&S s mjenjačem EAT6


Kod dizelskih motora tehnologija BlueHDi omogućuje emisije u rasponu između 100 i 121 g/km CO2 za snagu od 100, 120 i 150 KS. Motori 1.6L BlueHDi i 2.0L BlueHDi također su među najboljima na tržištu.


- 1.6L Blue HDi 100 S&S sa 5-stupanjskim ručnim mjenjačem,


- 1.6L PureTech 120 S&S sa 6-stupanjskim ručnim mjenjačem u standardnoj izvedbi i izvedbi s vrlo niskom potrošnjom,


- 1.6L BlueHDi 120 S&S s mjenjačem EAT6,


- 2.0L BlueHDi 150 S&S sa 6-stupanjskim ručnim mjenjačem,


- 2.0L BlueHDi 180 S&S s mjenjačem EAT6.


Proizvedeno u Francuskoj


Novi PEUGEOT 3008 proizveden je u pogonu u Sochauxu, a svi pogonski sklopovi dobavljaju se iz francuskih tvornica Trémery i Douvrin. 


Zato će taj model od lansiranja nositi oznaku „Origine France Garantie”.

KOMENTARI NA ČLANAK

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

    Najčitanije:

  • 24 Sata
  • 7 Dana
  • 30 Dana

PROMO