22.06.16 u 21:47

ELEGANCIJA KOJA SVIMA ODGOVARA

FOTO: Novi PEUGEOT 2008, kompaktni SUV Marke

PEUGEOT 2008 pojavio se na sceni 2013. s vrlo uvjerljivim odlikama. Klijenti su hvalili njegovu eleganciju i iznimna vozna svojstva.

Proizvodnja se neprestano povećavala, sve do brojke od 515 000 primjeraka u svijetu. U Europi taj uspjeh odražava vodeće mjesto u segmentu koje taj model postojano drži otkad je lansiran.


Kako bi pridonio tom uspjehu, PEUGEOT 2008 poprima još naglašeniji SUV dizajn koji odlikuju snaga i zavodljivost. Njegove obloge blatobrana, okomito postavljena prednja maska i zaštitne obloge odbojnika dočaravaju robusnost koja uspješno svladava svakodnevicu. Crvena boja Ultimate ističe snagu modela 2008.


Povrh paketa opreme Access, Active i Allure uveden je i paket GT Line. Taj novi paket, dostupan u čitavoj gami PEUGEOT, nudi uglađen i sportski ugođaj uz crveno-crni stil.


PEUGEOT 2008 pruža jedinstven osjećaj u vožnji koji zavodi. PEUGEOT i-Cockpit® utjelovljuje vozna svojstva modela PEUGEOT 2008: intuitivnost, okretnost i sigurnost.


Zahvaljujući sustavu prilagođenog prianjanja Grip Control, 2008 je svestran i prilagodljiv svakom terenu. Uz taj sustav nude se i cjelogodišnje gume Mud&Snow.


Funkcija Mirror Screen, koja se temelji na uslugama MirrorLinkTM i Apple Carplay®, ugrađena je u PEUGEOT 2008 uz kameru za vožnju unatrag, tehnologije Active City Brake i Park Assist, prave rijetkosti u segmentu.


Uzorna vozna svojstva postignuta su u svim izvedbama. Motori Euro6 pružaju izniman užitak u vožnji, a pritom su i učinkoviti. Četiri verzije, među kojima je 1.2L PureTech 130 S&S sa 6-stupanjskim ručnim mjenjačem, proglašene su „Best in Class” u svojem segmentu.


PEUGEOT 2008


Kao kompaktni SUV, PEUGEOT 2008 provjeren je izbor. Odlikuje se iznimnim voznim svojstvima te pruža jedinstveno iskustvo vožnje koje izaziva ovisnost.


Dizajn preuzima stilska obilježja segmenta te im dodaje snagu i robusnost. Obloge blatobrana, okomita prednja maska i zaštitne obloge odbojnika štite karoseriju i putnike. Ukrasna letvica iznad vrata i krovni nosači, ukrasni okvir stražnjih vrata i spojler profinjenog su dizajna. 


Svjetla na crnoj maski i svjetla s 3D linijama već na vanjskom dijelu vozila najavljuju ugrađenu tehnologiju. U unutrašnjosti ambijentalno osvjetljenje ističe bogatstvo materijala i pažnju posvećenu detaljima svakog elementa.


Novi paket opreme GT Line nudi uglađen i sportski ugođaj u kombinaciji crvene i crne boje. Taj paket, dostupan u čitavoj gami, dio je strategije uspona Marke u višu klasu.


Uz klupu u omjeru 1/3 – 2/3, obujam prtljažnika može se jednim potezom povećati ili smanjiti od 410 do 1400 litara.


PEUGEOT i-Cockpit® pruža posve nov doživljaj u segmentu. Vozač uz njega otkriva intuitivnu, okretnu i sigurnu vožnju.


Sustav prilagođenog prianjanja Grip Control dostupan je za benzinske, kao i za dizelske motore, s ručnim ili automatskim mjenjačima. Nudi se s cjelogodišnjim gumama Mud&Snow Goodyear Vector 4Seasons za istinsku svestranost tijekom čitave godine.


Kao rješenje za povezivanje ugrađena je funkcija Mirror Screen koja omogućuje da se na dodirnom zaslonu prikaže zaslon vozačeva pametnog telefona kompatibilnog s funkcjiom MirrorLinkTM[1] ili Apple Carplay®[2]. 


PEUGEOT 2008 olakšava kretanje u gradskom okruženju. Active City Brake smanjuje težinu nezgoda ili ih čak sprječava. Park Assist omogućuje automatsko parkiranje. Kamera za vožnju unatrag na zaslonu prikazuje dimenzije vozila radi olakšanog kretanja.


Gama obuhvaća motore Euro6 PureTech i BlueHDi s ručnim i automatskim mjenjačima. Uz snagu od 82 do 130 KS, postiže se emisija CO2 od samo 90 do 114 g/km. Motori BlueHDi usklađeni su s normom Euro6 zahvaljujući ekskluzivnom spoju sustava SCR i pročistača krutih čestica (FAP) s dodatkom, najučinkovitijoj tehnologiji na tržištu. Četiri motora, među kojima je novi 1.2L PureTech 130 S&S sa 6-stupanjskim ručnim mjenjačem proglašena su „Best in Class” u svojem segmentu.


 Vrlo privlačni SUV


Novi SUV PEUGEOT 2008 ima snažnu osobnost koja rasplamsava želju za odlaskom u pustolovinu. Na svim vrstama ceste njegov inovativni prednji kraj poprima moćan izraz. U sredini rešetke s reljefnim oblicima na robusnoj okomitoj prednjoj maski nalazi se znak lava. Obrub maske pravilnog i glatkog dizajna izbočen je na spoju s vodoravnim poklopcem motora za fluidan i dinamičan oblik. 


Ta se izbočena linija nastavlja na krov i ističe profil naglašen ukrasnom letvicom iznad vrata. Ta letvica, iznad koje se nalaze krovni nosači, postavljena je točno iznad stražnjih sjedala i ističe se kao ekskluzivan ukras. Ugrađena u karoseriju, izgleda kao da je izrezbarena u metalu i na nju se nastavlja spojler.


Vrata prtljažnika protežu se do niskog utovarnog praga od samo 60 cm i do stražnjeg odbojnika. Taj odbojnik dio je čvrstog crnog zaštitnog pojasa koji opasuje model 2008. Kako bi se zaštitila karoserija, taj pojas povezuje prednje i stražnje odbojnike sa zaštitnim oblogama preko obloga blatobrana i donjeg dijela karoserije. 


Razigrani elementi susreću se s profinjenošću elemenata gornjeg dijela vozila: profilima bočnih stakala, krovnim nosačima, ukrasnim okvirima stražnjih vrata i spojlerom. Ti profinjeni elementi naznačuju uspon vozila u višu klasu i povišenost njegova podvozja u odnosu na donji dio.


Precizne linije i konture karoserije naglašene su novim bojama, crvenom Ultimate, po uzoru na 308 GTi, i zelenom Emerald Crystal. U gami se stoga nudi devet boja, od kojih je pet metaliziranih, a dvije su nemetalik boje.


Dinamičnost modela 2008 odražava se i u njegovom elegantnom svjetlosnom potpisu. Prednja svjetla mačkastog pogleda ugrađena su u karoseriju uz tehnološki naprednu masku koja spaja krom i crnu boju. Stražnja svjetla u toploj boji imaju nove linije za vrlo dubok 3D učinak. 


Te očaravajuće linije uokviruju vrata prtljažnika koja najavljuju prostran i funkcionalan prtljažnik. Njegov se obujam, naime, može jednim potezom povećati ili smanjiti od 410 do 1400 litara zahvaljujući klupi u omjeru 1/3 – 2/3. Kako bi se prilagodio, dovoljno je pritisnuti tipku na gornjem dijelu naslona čime se sjedalo automatski sklapa. Praktičan do najsitnijih detalja, prtljažnik sadrži kuke za slaganje stvari i dva područja za odlaganje s obje strane, jedno s pojasom za zatezanje i drugo s mrežicom za odlaganje. Naposljetku, ispod tepiha prtljažnika nudi se dodatni prostor od 22 litre.


Kabina, koja je jedinstvena u segmentu SUV vozila, u tren oka zavodi svojom vrhunskom obradom i precizno prilagođenim elementima. Tehnološki napredno i uglađeno ambijentalno osvjetljenje otkriva bogate materijale ugodne na dodir. Kabina se može opremiti upravljačem presvučenim kožom s istaknutim šavovima, u skladu s navlakom ručice mjenjača, ručnom kočnicom i naslonima za ruke na prednjim vratima. 


Udobno smješten u svojem sjedalu, vozač otkriva PEUGEOT i-Cockpit® okupan svjetlom koje dopire izvana kroz veliku ostakljenu površinu. Ovisno o odabiru, krov može imati panoramsko staklo sa svjetlosnim elementima ili strop s laserski ugraviranim linijama i ambijentalnim osvjetljenjem. 


Na svakom mjestu u vozilu, putnik raspolaže brojnim dobro osmišljenim pretincima koje je lako pronaći zahvaljujući prednjim i stražnjim LED stropnim svjetlima: pretincima u prednjim vratima, pretincem za rukavice, pretincem i držačem za čaše pored ručice mjenjača, zatvorenim pretincem na konzoli, mrežastim džepovima na naslonima prednjih sjedala... Ukupni obujam pretinaca iznosi 24 litre. Uz njih ključevi, pametni telefoni i ostali svakodnevni predmeti uvijek imaju svoje mjesto u kabini modela 2008.


Uspon u višu klasu popraćen je novim paketom opreme. Uz pakete Access, Active i Allure uveden je i paket GT Line. Dostupan u čitavoj gami PEUGEOT, klijentima omogućuje uživanje u uglađenom i sportskom ugođaju. 


2008 GT Line stoji na kotačima s ekskluzivnim sjajnim crnim naplatcima od 17’’ Eridan dijamantne obrade. Serijski kromirani elementi zamijenjeni su crnima, među ostalima obrub prednje maske, ukrasni okviri svjetala za maglu, kućišta osvrtnih zrcala i krovni nosači. Na prednjoj maski stoga se nalazi rešetka crne boje Black Chrome i sportski crveni natpis, dok je stražnja zaštitna obloga odbojnika od inoksa ukrašena ispušnom cijevi. Naposljetku, natpisi GT Line postavljeni su na prednjim bokovima i vratima prtljažnika.


Unutrašnjost kabine u potpunosti je dinamična od otvora vrata s pragovima od inoksa s oznakom PEUGEOT i aluminijskih papučica do tepiha s crvenim obrubom. Instrumentna ploča u visini očiju osvijetljena je crvenim okvirom od LED svjetala koji je u skladu s RedLine osvjetljenjem dodirnog zaslona. Sjedala i stražnja klupa, nasloni na vratima, navlaka i gornji dio ručice mjenjača, ručna kočnica i kompaktni upravljač ukrašeni su crvenim šavovima. Svi ti elementi presvučeni su vrhunskom kožom. Sigurnosni pojasevi imaju crveni obrub poput onoga kojim su ukrašene kvake prednjih vrata.


SUV jedinstvenog doživljaja


Marka je podrobno promislila svoj kompaktni SUV kako bi pružila najbolji doživljaj automobila. Time je postignuto savršeno upravljanje opremom uz PEUGEOT i-Cockpit®,  koji utjelovljuje vozna svojstva modela PEUGEOT 2008: intuitivnost, okretnost i sigurnost.


PEUGEOT i-Cockpit® je vozačko mjesto pročišćeno od suvišnih elemenata koje potiče pažnju i koncentraciju. Vozaču je za upravljačem sve odmah vidljivo. Upravljanje vozilom postaje pravi užitak. PEUGEOT i-Cockpit® ponovo budi želju da uzmete upravljač u ruke. Ponovo budi i želju da uživate u odlikama automobila.


Samo jednim pogledom na put i jednim pokretom kompaktnog upravljača precizno se određuje smjer, što omogućuje instinktivnu povezanost s cestom. Automobil se s lakoćom pokreće pomoću kompaktnog upravljača. On omogućuje i opušteniji položaj u vožnji zahvaljujući manjim otvorima za ruke i nižem položaju ruku. 


Vozač je obaviješten o kretanju 2008, a da pritom ne mora odmaknuti pogled s ceste. Sve se informacije nalaze u ravnini njegova pogleda na instrumentnoj ploči u visini očiju s plavim okvirom od LED svjetala. Ta inovacija zahtijeva manji fizički i mentalni napor za nadgledanje vozila.  


Dok lijevom rukom vozač uključuje regulator i limitator brzine te namješta njihove parametre, desnom rukom upravlja svojim mobilnim telefonom preko 7“ dodirnog zaslona pomoću funkcije Mirror Screen. Taj zaslon također prikazuje što se događa iza 2008 pomoću kamere za vožnju unatrag te omogućuje nadgledanje funkcije Park Assist za pomoć pri parkiranju. Naposljetku, desnom rukom može se upravljati sustavom Grip Control pomoću kotačića koji omogućuje namještanje pet načina upravljanja.


Uz PEUGEOT i-Cockpit® vožnja postaje jedinstveno iskustvo. 


S kotačićem smještenim na središnjoj konzoli, Grip Control proširuje upotrebu 2008 zahvaljujući prilagođenom prianjanju u uvjetima slabog prianjanja. Taj patentirani sustav funkcionira zajedno s velikim podvozjem od 16 cm i cjelogodišnjim gumama Mud & Snow Goodyear Vector 4Seasons za istinsku svestranost tijekom čitave godine.


Svestran i fleksibilan sustav Grip Control optimira prianjanje ovisno o terenu djelujući na prednje kotače. Vozač uvijek zadržava nadzor nad vozilom. Ipak se u svakom trenutku može osloniti na tu inteligentnu opremu upotrebom standardnog načina rada ili odabrati željeni način rada preko okretne komande: 


- Standardni način rada namijenjen je uobičajenim uvjetima na cesti sa slabim proklizavanjem.


- Način rada za snijeg u trenutku prilagođava proklizavanje svakog kotača uvjetima prianjanja na koje nailazi. Čim brzina vozila dosegne 50 km/h, sustav se vraća u standardni način.


- Način za sve podloge omogućuje bezbrižno kretanje po skliskom terenu (blatu, mokroj travi...). Osigurava pokretanje vozila u posebnim uvjetima tako da prenosi najveći okretni moment na prianjajući kotač. Djeluje kao blokirajući diferencijal te je posebno prilagođen terenima i aktivan do brzine od 80 km/h.


- Način rada za pijesak zadržava proklizavanje istodobno na dva pogonska kotača kako bi omogućio kretanje na mekanoj podlozi i smanjio mogućnost propadanja u pijesak. Ovaj način radi do brzine od 120 km/h, a zatim se vraća na standardni način.


- U načinu rada ESP Off vozač ima slobodu u potpunosti isključiti elektronički nadzor stabilnosti (ESP) i Grip Control do brzine od 50 km/h i samostalno upravljati prianjanjem.   


Grip Control je dostupan uz motore najmanje snage od 100 KS, s ručnim ili automatskim mjenjačem te gumama od 16’’ ili 17’’. Koristi se svojstvima modela 2008 zahvaljujući kojima pokazuje iznimna vozna svojstva na svim terenima. 


Tu sposobnost omogućuju ograničena masa od samo 1045 kg i četiri elementa ovjesa. Opruge, amortizeri, stabilizator, prednja osovina i stražnja poprečna greda stoga su posebno oblikovani kako bi svim motorima osigurali vrhunska vozna svojstva. Vozilo izvrsno drži podlogu u svim okolnostima. Sustav upravljanja prilagođen je svakom elementu ovjesa kako bi preko kompaktnog upravljača dosljedno prenosio informacije o cesti. 


Tehnološki napredan SUV


Tehnologije ugrađene u PEUGEOT 2008 pojednostavnjuju svakodnevicu. Među njima, funkcija Mirror Screen, kompatibilna s uslugom MirrorLinkTM[1] ili Apple Carplay®[2], omogućuje da se na dodirnom zaslonu automobila prikazuje sadržaj vozačeva pametnog telefona. Vozač tako može intuitivno i sigurno pristupiti svojim aplikacijama. Iz očitih sigurnosnih razloga, taj pristup ovisi o stanju vozila. Kada je vozilo u pokretu, dostupne su samo aplikacije koje su korisne u vožnji. 


Među aplikacijama su Start MyPeugeot, digitalne upute za uporabu vozila, iCoyote, besplatna aplikacija za informacije o stanju na cesti i opasnim područjima, teParkopedia koja olakšava pronalaženje parkirnog mjesta.


Radi sigurnosti u gradskom okruženju, PEUGEOT 2008 opremljen je tehnologijom Active City Brake, sustavom automatskog kočenja u gradu u slučaju opasnosti od sudara. Taj sustav može smanjiti težinu nezgoda ili ih čak spriječiti. Laserski senzor kratkog dometa, odnosno tehnologija Light Detection and Ranging (LIDAR), ugrađen je u gornji dio vjetrobranskog stakla. Prepoznaje prepreke poput vozila koje se kreće ili stoji, koje se kreće u istom smjeru i u istoj traci. 


U slučaju da vozač ne reagira, do brzine od 30 km/h Active City Brake počinje samostalno kočiti punom snagom kako bi smanjio razliku u brzini između automobila 2008 i prepreke. Automatsko usporavanje može iznositi do  10 m/s2.


Park Assist iskorištava kompaktnost modela 2008 za automatsko parkiranje te time olakšava kretanje po gradu. Nakon što uključi funkciju, vozač na dodirnom zaslonu odabire način parkiranja, bočno ili koso. Zatim ultrazvučni senzori mjere dimenzije slobodnih mjesta te vozaču naznačuju koje od njih je prikladno. Park Assist potom parkira vozilo pokretanjem električnog servoupravljača, a vozač treba samo nadzirati okolinu i kretanje vozila. Prilikom kretanja unatrag, kamera za vožnju unatrag na zaslonu prikazuje dimenzije vozila pomoću obojanih linija.


Otići s parkirnog mjesta još je jednostavnije. Dovoljno je ponovo se prepustiti inteligentnom sustavu Park Assist, pa čak i na uzbrdici, uz funkciju Hill Assist.


Zahvaljujući dorađenoj silueti i kompaktnoj masi SUV-a PEUGEOT 2008, široka gama motora Euro6 prilagođena je svim potrebama te istodobno ograničava potrošnju i emisiju CO2. Emisija iznosi između 90 i 114 g/km uz četiri motora proglašena „Best in Class” u svojem segmentu.


Nova generacija trocilindarskih benzinskih motora PureTech, koju je u potpunosti osmislila Grupa, prepoznata je zbog svojih odlika. Motori PureTech pružaju izniman užitak u vožnji, pritom ograničavaju potrošnju i emisiju, a usto su izuzetno lagani. U odnosu na četverocilindarski motor slične snage, ušteda na atmosferskoj verziji iznosi 21 kg, a na verziji s turbopunjačem iznosi 12 kg.


Motor s turbopunjačem opremljen je visokotlačnim izravnim ubrizgavanjem (200 bara), visokoučinkovitim turbopunjačem nove generacije (okretni moment od 240 000 o/min). Razvija veći okretni moment u usporedbi s cilindarskim motorom koji na 1750 o/min razvija okretni moment od 205 Nm na verziji od 110 KS i od 230 Nm na verziji od 130 KS. Osim toga, motor PureTech osigurava iznimni odziv uz stalnu snagu od 6500 o/min i vrhunsku zvučnu izolaciju.


Taj svestrani trocilindarski motor može se upariti s tri vrste prijenosa: 5-stupanjskim ručnim mjenjačem, 6-stupanjskim ručnim mjenjačem ili 6-stupanjskim automatskim mjenjačem. Riječ je o novom automatskom mjenjaču koji je proizveo Aisin, a nazvan je EAT6, skraćeno od Efficient Automatic Transmission 6. Njegova tehnologija Quickshift pruža vrhunsku udobnost u vožnji zahvaljujući glatkim i brzim promjenama stupnjeva prijenosa. Povrh toga, emisija CO2 smanjena je do krajnosti zahvaljujući smanjenju unutarnjeg trenja i klizanja pomoću blokirajućih konvertera.


Gama benzinskih motora SUV-a 2008 obuhvaća pet motora:


- 1.2L PureTech 82, 5-stupanjski ručni mjenjač, 4,9 l/100 km odnosno 114 g/km CO2,


- 1.2L PureTech 82, 5-stupanjski robotizirani mjenjač, 4,4 l/100 km odnosno 102 g/km CO2,


- 1.2L BlueHDi 110 KS S&S, 5-stupanjski ručni mjenjač, od 4,4 l/100 km odnosno 103 g/km CO2, 


- 1.2L PureTech 110 S&S, 6-stupanjski automatski mjenjač (EAT6), 4,8 l/100 km odnosno 110 g/km CO2, proglašen „Best in Class” u svojem segmentu,


- 1.2L PureTech 130 S&S, 6-stupanjski ručni mjenjač, 4,8l/100 km odnosno 110 g/km CO2, proglašen „Best in Class” u svojem segmentu.


Dizelski motor 1.6L BlueHDi ekskluzivno povezuje tehnologiju Selective Catalytic Reduction (SCR) s filtrom krutih čestica (FAP) s dodatkom. Taj motor omogućuje udobnu vožnju i rekordnu potrošnju u svim verzijama, od 75, 100 ili 120 KS. 


SCR je najučinkovitija tehnologija za naknadnu obradu dušikovih oksida (NOx) na tržištu. Jedina, naime, smanjuje NOx za do 90 %. Osim toga, počinje djelovati vrlo rano jer je ugrađena je ispred filtra krutih čestica (FAP) s dodatkom. To omogućuje sposobnost filtra krutih čestica (FAP) s dodatkom da se pokrene na mnogo nižim temperaturama nego ostale tehnologije filtriranja krutih čestica koje upotrebljavaju naši konkurenti. Filtar krutih čestica (FAP) s dodatkom sam uklanja 99,9 % čestica, čak i one najsitnije. 


Ta znatna učinkovitost smanjenja dušikovih oksida optimira ujedno emisije CO2 i potrošnju goriva, koja je do 4 % manja u odnosu na motore EURO5. 


Gama dizelskih motora SUV-a 2008 obuhvaća šest motora s emisijom CO2 manjom od 100 g/km:


- 1.6L BlueHDi 75, 5-stupanjski ručni mjenjač, 3,7 l/100 km odnosno 97 g/km CO2, proglašen „Best in Class” u svojem segmentu,


- 1.6L BlueHDi 100, 5-stupanjski ručni mjenjač, 3,7 l/100 km odnosno 97 g/km CO2, 


- 1.6L BlueHDi 100 KS S&S, 5-stupanjski ručni mjenjač, 3,5 l/100km odnosno 90 g/km de CO2, verzija smanjene potrošnje,


- 1.6L BlueHDi 100 S&S, 5-stupanjski ručni mjenjač, 3,6 l/100 km odnosno 95 g/km CO2,


- 1.6L BlueHDi 100 S&S, 6-stupanjski robotizirani ručni mjenjač, 3,6 l/100 km odnosno 95 g/km CO2,


- 1.6L BlueHDi 120 S&S, 6-stupanjski robotizirani ručni mjenjač, 3,7 l/100 km odnosno 96 g/km CO2, proglašen „Best in Class” u svojem segmentu.

KOMENTARI NA ČLANAK

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

    Najčitanije:

  • 24 Sata
  • 7 Dana
  • 30 Dana

PROMO