13.05.20 u 17:55

ZBOG NEOVLAŠTENOG TRGOVANJA PODACIMA BH. KOMPANIJA

FIA podnijela krivičnu prijavu protiv slovenačke firme Company Wall

Koliko puta dnevno ili sedmično čujete da je neka informacija zlata vrijedna? Upravo tako: informacije su zaista zlata vrijedne, pogotovo ako ih pošteno kupite i od njih napravite proizvod koji je potreban tržištu. U konkretnom slučaju kojim se  bavimo riječ je o informacijama/podacima koje posjeduju Finansijsko-informatička agencija FBiH (FIA) i Agencija za posredničke, informatičke i finansijske usluge Republike Srpske (APIF).

Ove dvije agencije raspolažu ispravnim podacima o preduzećima iz oba entiteta, a jedine ovlaštene kompanije koje određeni broj tih podataka mogu kupiti od njih su LRC i Bisnode. Međutim, na tržištu je od ove godine prisutna treća firma, Company Wall, koja nema sklopljene ugovore o kupovini informacija od APIF-a i FIA, što nam je potvrđeno u ove dvije agencije.

Kojim to informacijama onda trguje Company Wall  pitali smo Klemena Kljuna, vlasnika firme Company Wall. I njega smo pitali ima li njegova firma sklopljene ugovore sa APIF-om i FIA? Direktan odgovor u telefonskom razgovoru s njim nismo dobili. Preciznije rečeno, gospodina Kljuna je više interesovalo odakle nama njegov broj telefona nego samo pitanje. Na kraju dužeg razgovora u kojem nam ništa nije odgovorio dao nam je svoj mail na koji mu možemo poslati pitanje što smo i učinili. Odgovor od vlasnika Company Wall nismo dobili.

POTVRDA IZ APIF-a I FIA

U APIF i FIA nam je potvrđeno da  nikada nisu potpisali ugovore o kupovini podataka sa Company Wall. Iz APIF-a su nam rekli da im se Company Wall prošle godine javio i zatražio ponudu ugovora. Međutim, nakon što im je APIF poslao svoju ponudu, iz Company Walla se više nisu javljali.

„APIF nije ostvarivao nikakvu poslovnu saradnju sa firmom Company Wall u posljednje tri godine. Ono sa čim smo mi upoznati jeste da su oni iskazali interesovanje za podatke i da su dobili ponudu za tražene usluge od APIF-a, ali dalja saradnja po pitanju kupoprodaje podataka iz završnih računa nikada nije ostvarena. Što se tiče vašeg pitanja o nelojalnoj konkurenciji, a s obzirom na to da i sam APIF ulaže dosta truda i napora kako bi podaci bili što kavalitetniji i pristupačniji daljim korisnicima, naravno da nije korektno, jer podaci koji su dobijeni iz raznih izvora, a ne od zvaničnih institucija dovode u pitanje i njihovu validnost i tačnost. Nadalje,  korisnici takvih podataka dovode sebe u zabludu ako donose odluke na bazi  podataka koji ne potiču od zvaničnih institucija, što ujedno povlači i pitanje donošenja adekvatnih odluka u poslovanju“, rečeno nam je iz APIF-a.

U Finansijsko-informatičkoj agenciji FBiH su zbog prodaje podataka koji ne potiču od FIA, jedine ovlaštene agencije na području FBiH koja raspolaže tačnim i preciznim informacijama o poslovanju kompanija dobijenih iz završnih finansijskih računa, već poduzeli određene korake u pravcu eliminiranja takve prakse. Direktor FIA Esad Mahmutović je potvrdio da je prije nekoliko sedmica Federalnoj upravi policije  FIA podnijela krivičnu prijavu protiv preduzeća Company Wall.

„Zbog istražnog postupka ne bih iznosio više detalja. Neko može reći da je podatke našao na ulici, ali to ne znači da ima pravo te podatke koristiti i komercijalizirati. Firmi Company Wall pravo na korištenje podataka za preduzeća iz FBiH nije dato od strane FIA, odnosno, nemaju potpisan ugovor sa nama. Oni navode da imaju podatke o preduzećima iz FBiH za posljednje tri godine. To praktično znači da su budžet FIA oštetili za oko 700.000 KM. Moram naglasiti da je jedino FIA ovlaštena da vodi registar sa podacima o kompanijama u FBiH. Podaci se mogu koristiti samo na način koji je propisan Zakonom. Te podatke po službenoj dužnosti mogu dobiti tužilaštva, Porezna uprava FBiH, policija, inspekcije i ostale nadležne institucije.

Osim nadležnih institucija pravo na korištenje standardnog seta podataka za tačno odobrenu namjenu ostvarile su kompanije LRC i Bisnode potpisivanjem ugovora o ustupanju podataka i uplatom naknade za stečeno pravo. Svi ostali, kako god da su došli do podataka te podatke koriste nelegalno.

LRC i Bisnode s nama su sklopili ugovore i imaju pravo na korištenje podataka. Da pojasnim, ugovor obavezuje i LRC i Bisnode da te podatke ne mogu ustupati trećim licima, nego od njih mogu praviti i prodavati samo svoje proizvode, a to su bonitetne ocjene.

Pravo na korištenje određenih podataka ustupamo i akademskoj zajednici, institucijama koja se bave istraživanjima, ali i s njima se potpisuju ugovori kojima se obavezuju da će te podatke koristiti samo za svoje potrebe, odnosno, da ih neće ustupati trećim licima“, kaže Mahmutović.