20.11.17 u 20:18

NOT FAKE

Facebook predstavio indikator povjerenja

Radi se o ikonici na koju možete kliknuti kako biste saznali više o autoru ili izdavaču koji je objavio članak podijeljen na društvenoj mreži.

Facebook se trudi uvjeriti ljude da je počeo paziti na to što se objavljuje kako bi se oprao od optužbi za širenje fake newsa, pa je tako uveo indikator povjerenja, odnosno trust indicator.

Radi se o ikonici na koju možete kliknuti kako biste saznali više o autoru ili izdavaču koji je objavio članak podijeljen na društvenoj mreži.

"Indikatori povjerenja", koje će korisnici moći vidjeti "zakačene" za tekstove podijeljene na Facebooku, pružat će informacije o izdavačkoj politici, etičkom stavu, provjerenosti informacija, ispravkama u tekstovima, kao i vlasničkoj strukturi izdavača, prenosi The Verge.

Facebook je "indikator poverenja", za sada, počeo primijenjivati u suradnji s manjim brojem izdavača, ali svakako planira da, tijekom vremena, njihov broj proširi.

"Vjerujemo da pristup informacijama koje nude širi kontekst o sadržaju koje je podijeljen, omogućava korisnicima da bolje vrednuju članak izdavača ili autora kojem vjeruju, i da budu sigurni da je sama priča dovoljno vjerodostojna", navodi se u priopćenju Facebooka.

KOMENTARI NA ČLANAK

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

Komentarisanje na ovu vijest nije dozvoljeno !

    Najčitanije:

  • 24 Sata
  • 7 Dana
  • 30 Dana

PROMO