01.02.17 u 01:00

REKORDNI HONORAR

Facebook nagradio hakera koji mu je "provalio" u sistem

Facebook je isplatio rekordni honorar od 40.000 dolara Rusu Andreju Leonovu, koji im je ukazao na slabosti sistema zaštite.


Leonov je odglumio hakera i "provalio" u najveću društvenu mrežu. Mada ga svjetski mediji uporno nazivaju hakerom, Leonov odgovara da je on samo "stručnjak za kompjutersku bezbjednost".


Razlika je u tome što Leonov igra na strani "dobrih momaka" - on otkriva slabosti u programima i o njima informiše proizvođače softvera.


"Glavno pravilo istraživača glasi - ne ići duboko. Hakeri idu dalje, a istraživači nalaze ulaznu tačku i kažu: `Eto, a dalje to rješavajte sami`", pojašnjava Leonov, a prenosi "Ruska riječ".


Andrej Leonov odrastao je u Sankt Peterburgu i studirao na Tehničkom fakultetu.


"Danas ljude plaše ruskim hakerima kao votkom i medvjedima. Nekim ljudima je potreban neprijatelj kako bi nešto opravdali. A nevidljivi neprijatelj je vrlo pogodan za takve stvari", kaže Leonov, komentarišući optužbe iz SAD-a o navodnim ruskim hakerskim upadima.


Leonov navodi da je to što je za Facebook uradio - "samo hobi".


"Neko igra poker, neko ide u ribolov, a ja tražim slabosti", objašnjava Leonov svoj rad.

KOMENTARI NA ČLANAK

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

    Najčitanije:

  • 24 Sata
  • 7 Dana
  • 30 Dana

PROMO