01.10.19 u 15:25

SASTOJCI ENERGETSKIH NAPITAKA

Energetska pića i potencijalni benefiti za vaše zdravlje

Možda niste znali, ali energetske pića itekako mogu imati određene benefite za organizam i općenito zdravlje. Energetska pića sadrže mnogo sastojaka koji doprinose zdravlju, za razliku od kafe koja sadrži samo kofein ili sokova koje sadrže samo šećere. Neke vrste energetskih pića sadrže i manju količinu vitamina.

Energetska pića su bogata antioksidantima. Antioksidanti eliminiraju višak slobodnih radikala koji su odgovorni za veliki broj zdravstvenih oštećenja. Tako da enegetska pića itekako pomažu osnaživanju imunog sistema, pa samim tim i u borbi protiv raznih bolesti.

Shodno činjenici da su energetska pića obogaćena grupom B vitamina, mogu se naslutiti benefiti i sa te strane. Vitamin B 12 je odgovoran za održavanje crvenih krvnih zrnaca i neurona kao i reguliranja nervnog sistema i osiguravanju normalnog rada probavnog trakta. Vitamin B6 pomaže funkciju kardiovaskulranog i imunog sistema, kao i nervnog sistema. B3 pomaže ublažavanju bolova u zglobovima i reduciranju masnoća u krvi. B5 pomaže tijelu da se bori sa alergijama, stresom, anksioznošću i problemima sa kožom. Vitamin B2 veoma efikasno pomaže kod mišićnih i menstrualnih grčeva kao i problemima hematogeneze.

Sadržaj amino kiselina u energetskim pićima ja također optimalan, a one koje se u tim napicima naleze su glukonolakton i taurin. Prva ima izrazito snažno antioksidativno, protuupalno i hidratizirajuće djelovanje. Taurin je amino kiselina koja se samo u određenoj količini može prozvesti u tijelu, tako da ju je potrebno dodatno unositi. Doprinosi kardiovaskularnom zdravlju, regulirara ravnotežu elektrolita, povećava osjetljivost na inzulin.

KOMENTARI NA ČLANAK

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

Komentarisanje na ovu vijest nije dozvoljeno !

    Najčitanije:

  • 24 Sata
  • 7 Dana
  • 30 Dana

PROMO