27.10.19 u 17:25

AHA!

Želite biti sretni? Budite ranoranioc!

Subjektivni doživljaj depresije i stresa se umanjio, odnosno svi ispitanici koji su usvojili nove navike spavanja.

Ko rano rani, dvije sreće grabi, tvrdi stara narodna koja je, izgleda, u pravo baš kao i mnoštvo drugih takvih izreka, tačna - najnovije je istraživanje pokazalo da su ljudi koji rano ustaju sretniji.

U njemu su sudjelovale 22 zdrave osobe u dobi od 20-ak godina, a trajalo je šest sedmica. Svi ispitanici bili su "noćne ptice". U prosjeku su na spavanje odlazili oko 2:30, a budili se oko 10 sati ujutro.

U periodu od dvije sedmice prije početka istraživanja nosili su mjerače za spavanje i ispunjavali upitnike o svojim dnevnim navikama i prehrani kako bi se definirao njihov životni stil.

Jednu koja će promijeniti ritam spavanja, opdnosno odlaziti na počinak tri sata ranije i buditi se tri sata ranije i drugu koja će ostati u istom ritmu kao i dotad.

Na početku pokusa i tri sedmice kasnije ispitanicima je uzet uzorak sline kako bi se izmjerila razina melatonina i kortizola u organizmu. Pokazalo se da je grupa koja je ustajala ranije i ranije išla na počinak imala niže razine kortizola.

Što je još važnije, njihov subjektivni doživljaj depresije i stresa se umanjio, odnosno svi ispitanici koji su usvojili nove navike spavanja, su se osjećali sretnije. Iako su se ranije budili, nisu osjećali umor i pospanost ujutro, a povećala im se i koncentracija te fizička aktivnost.

"Tokom studije poboljšalo se psihičko stanje ispitanika u grupi koja je rano ustajala", zaključuje koautor studije dr. Andrew Bagshaw te predložio ljudima koji idu kasno na počinak da promijene tu naviku, za što im otprilike treba šest sedmica.

KOMENTARI NA ČLANAK

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

Komentarisanje na ovu vijest nije dozvoljeno !

    Najčitanije:

  • 24 Sata
  • 7 Dana
  • 30 Dana

PROMO