05.09.19 u 13:20

PROBLEMI

Dva poraza Borisa Johnsona u jednom danu

Zastupnici su ranije usvojili zakon koji blokira neuređen izlazak Britanije iz EU-a 31. listopada i prisiljava vladu da traži tromjesečnu odgodu brexita.

Britanski zastupnici odbili su prijedlog premijera Borisa Johnsona za održavanjem prijevremenih izbora 15. listopada, koji je iznio nakon što je parlament blokirao izlazak Velike Britanije iz EU-a 31. listopada bez sporazuma s Bruxellesom.

Za raspisivanje izbora trebala mu je potpora najmanje 434 zastupnika, ali samo je njih 298 bilo za, dok ih je 56 glasalo protiv. Oporbena Laburistčka dala je nalog svojim zastupicima da budu suzdržani.

Britanski premijer Boris Johnson predložio je u srijedu raspuštanje parlamenta i održavanje izvanrednih izbora 15. listopada nakon što su zastupnici blokirali izlazak Velike Britanije iz EU-a 31. listopada bez sporazuma s Bruxellesom.

Johnson je rekao da zakon, koji je Donji dom usvojio s 327 glasova za i 299 protiv, "praktički prekida pregovore" s Bruxellesom i "predaje vlast u ruke EU-a". Dodao je da se njime poništavaju rezultati referenduma 2016. u kojem je 52 posto građana glasalo za izlazak iz Unije. Premijer je obećao da će izvesti Britaniju iz EU-a 31. listopada ako i nakon izbora ostane premijer.

Zastupnici su ranije usvojili zakon koji blokira neuređen izlazak Britanije iz EU-a 31. listopada i prisiljava vladu da traži tromjesečnu odgodu brexita. Zakon, koji još treba odobriti Dom lordova, Johnsona obvezuje da od EU-a zatraži produženje roka za brexit do 31. siječnja 2020., osim ako parlament ne odobri novi sporazum ili ako do 19. listopada ne glasa za izlazak bez dogovora s Unijom.

KOMENTARI NA ČLANAK

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

Komentarisanje na ovu vijest nije dozvoljeno !

    Najčitanije:

  • 24 Sata
  • 7 Dana
  • 30 Dana

PROMO