22.11.17 u 12:10

HISTORIJSKA ODLUKA HAŠKOG SUDA

Doživotna kazna za Mladića!

U Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju u Hagu počelo je izricanje prvostepene presude ratnom zločincu Ratku Mladiću, optuženom za ratne zločine počinjene na teritoriji BiH tokom 1992. do 1995. godine. Mladić se, prema optužnici, tereti po dvije tačke za genocid i pet tačaka za zločine protiv čovječnosti, te po četiri tačke za kršenje zakona i običaja ratovanja. Presudu će izreći Sudsko vijeće kojeg čine: predsjedavajući Alphons Orie, te članivi Christoph Flügge i Bakone Justice Moloto.12:00 - Ratku Mladiću izrečena je doživotna kazna

11:58 - Sudsko vijeće izreklo je presudu po kojoj Mladić nije kriv za prvu tačku odnosno genocid u šet opština, a za preostalih deset tačaka je kriv: tačka 2 genocid u Srebrenici, tačka 3 progoni, tačke 4, 5 i 6 istrebljenje, ubistvo, tačke 7 i 8: deportacije, nehumana djela, tačke 9 i 10: terorisanje i protivpravni napadi, tačka 11: uzimanje talaca

11:56 - Udruženi zločinački poduhvat (UZP) potvrđen je za Sarajevo, ali i Srebrenicu. Naime, od 12. maja '92 do novembra '95 postojao je UZP sa ciljem širenja terora, protivpravnih napada na civile, te ubistva, a zločine su počinile jedinice VRS-a. Predsjedavajući Orie kazao je da su glavni počinioci zločina bili pripadnici VRS-a ili MUP-a. Optuženi Mladić je rukovodio i jedinicama VRS-a i jedinicama MUP-a. Radnje optuženog u tolikoj su mjeri doprinijele zločinima, da bez njega zločini ne bi bili počinjeni na taj način. Mladić je naređivao proizvodnju i korištenje modificiranih bombi u napadu na Sarajevo te učestvovao u političkim raspravama bosasnskih srba sa bosanskim muslimanima i bosanskim Hrvatima. Radnje optuženog su doprinijele cilju UZP-a u vezi sa Sarajevom, predložio da se Sarajevo bombarduje zanemarujući bezbjednost civila te naredio da se prekine sanbdijevanje vodom i strujom.

11:45 - U nastavku čitanja sažetka presude istaknuto je da je Mladić komandovao i rukovodio jedinicama VRS-a. On je od 10. aprila 94. uveo ograničenja humanitarne pomoći civilnom stanovištu, a od septembra '92 do marta '95. uveo je i održavao kontrolisani i centralni sistem širenja propagande protiv bosanskih muslimana i Hrvata. Radnje optuženog su u značajnoj mjeri doprinjele zajedničkog cilja - nehumanog djela da se muslimani i Hrvati trajno uklone sa teritorije BiH. Počevši od 1992. bio je učesnik udruženog zločinačkog poduhvata.

"Od 12. maja 1992. bio je učesnik sveobuhvatnog zločinačkog poduhvata. Cilj ovog poduhvata bio je počinjenje teroriziranja i ubistva. Učesnici tog poduhvata bili su pripadnici VRS-a i civilno rukovodstvo Republike Srpske", rekao je Orie.

On je dodao da su sva djela počinjenja od strane pripadnika Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske, kojom je komandovao Mladić.

"Svojim postupcima, Mladić je doprinio cilju udruženog zločinačkog poduhvata terorisanjem, protupravnim napadima na civile i ubistvima", zaključio je Orie.

11:34 - Predsjedavajući Orie nastavio je sa čitanjem presude

11.33 - Mladić je udaljen iz sudnice

11:31 - Orie najavio da će Mladić biti izbačen iz sudnice, nakon što je optuženi pokušao da opstruiše sjednicu, te bez ikakvog dopuštenja počeo da priča i da se protivi odluci suda.

11:30  - Mladiću je tri puta mjeren pritisak pritisak i advokati su zatražili prekid sjednice ili da se odmah pročita presuda, no Vijeće je to odbilo i najavilo da će nastaviti čitati obrazloženje presude

11:20 - Kako N1 nezvanično saznaje, Mladiću je navodno pozlilo i u toku je ljekarski pregled, zbog čega je produžena pauza

10:40 - U toku je pauza koju je na Mladićev zahtjev zatražio advokat Dragan Ivetić

10:35 - Vijeće je konstatovalo da su nad bosanskim muslimanima u Srebrenici i okolini počinjeni zločini: genocid, ubistva, progoni, istrebljenje, te nehumano djelo prisilnog preseljenja. Vijeće je našlo da su izvršioci namjeravali da unište Bošnjake u Srebrenici, koji su činili značajan dio "zaštićene grupe". Genocid u Srebrenici druga je tačka optužnice protiv Mladića. Orie je podsjetio da su od 12. jula 1995. godine, Vojska Republike Srpske i policija vršili evakuaciju, a da su prije toga sistemski odvajani muškarci od žena i djece. On je rekao da su muškarci odvoženi na područje Bratunca i Zvornika, gdje su sistematki ubijani. Velika većina, od nekoliko hiljada, su ubijeni od 12. do 17. jula. 1995. godine

10:33 - Vijeće je zaključilo i da su pripadnici VRS-a uzeli pripadnike UNPROFOR-a za taoce 1995. godine

10:32 - Predsjedavajući Orie rekao je da, cijeneći govore i djela Mladića, kao i drugih vodećih figura RS, Vijeće nije našlo dokazanim da je cilj udruženog zločinačkog poduhvata bio da se uništi zaštićena grupa Bošanjaka 1992. godine

10:31 - Orie iznosi zaključke u vezi sa Srebrenicom, počevši od naredbe Radovana Karadžića da se naprave "uslovi besperspektivnosti za dalji opstanak civila".Orie je govorio o govorio o teškim uslovima u kojima su se nalazili Srebreničani koji su bili bez vode i hrane. Podsjetio je da je na dan 12. jula u Potočarima bilo 30.000 civila, a da su samo pet posto bili vojno sposobni muškarci.

10:30 - U dijelu optužnice koji se odnosi na terorisanje i protivpravne napade na Sarajevo, Vijeće je utvrdilo da su pripadnici Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS-a namjeravali vršiti teror nad civilima Sarajeva. Vijeće je zaključilo da su vršeni neselektivni napadi na civile i civilno stanovništvo u cjelini

10:23 - Prva tačka optužnice Mladića tereti za genocid u šest opština - Foči, Ključu, Kotor-Varoši, Prijedoru, Sanskom Mostu i Vlasenici. Vijeće se nije uvjerilo da nije bio plan da se počini genocid u šest opština jer su muslimani prema mišljenju sudije činili malu grupu da bi se takva namjera mogla utvrditi.

10:15 - Vijeće je konstatovalo da su zločini protiv čovječnosti počinjeni u opštinama Banja Luka, Bijljina, Foča, Ključ, Bijeljina, Kotor Varoš, Ključ, Pale , Prijedor, Rogatica, Sanski Most, Sokolac i Vlasenica

10:11- Kako je naglasio Orie, u nekoliko opština počinjena su ubistva koja su predstavljala zločin protiv čovječnosti i kršenje običaja rata

10:10 - Na početku iznošenja zaključaka, Vijeće je konstatovalo da je tokom cijelog perioda na koji se odnosi optužnica postojao oružani sukob u BiH

10:05 - Predsedavajući sudskog vijeća Alphonse Orie čita rezime optužnice, navodeći ključne detalje iz 11 tačaka optužnice

10.00 - U Haškom tribunalu počelo je izricanje prvostepene presude Mladiću, a Vijeće je naglasilo da će danas izreći samo rezime svojih konstatacija, dok će kompletna presuda biti dostupna u pisanoj formi.

09:50 - N1 prenosi da će Mladić prisustvovati izricanju presude.

09:30 - Ispred Haškog tribunala nalazi se oko 150 žrtava koji čekaju početak izricanja presude. Ovu presudu pratiće i oko 200 medija iz regiona i svijeta.

09:25 - Izricanju presude u Hagu prisustvuju brojna udruženja žrtava iz BiH. Također, direktan prijenos izricanja presude Mladiću pratit će Majke Srebrenice iz prijeratne fabrike akumulatora u Potočarima.

09:20 Početak izricanja presude zakazan je za 10 sati, a očekuje se da bi izricanje presude prema najavama trebalo trajati dva i po sata.

09:00 Tačke optužnice

Ratko Mladić je u prvoj tački optužen za genocid u dogovoru s drugima, počinio, planirao, podsticao, naredio i pomagao i podržavao genocid nad dijelom nacionalnih, etničkih i/ili vjerskih grupa bosanskih Muslimana i/ili bosanskih Hrvata, kao takvih. Namjera da se te grupe djelimično unište manifestirana je na najekstremniji način u Bratuncu, Foči, Ključu, Kotor-Varoši, Prijedoru, Sanskom Mostu i Vlasenici Zvorniku.

U tački 2 optužnice Ratko Mladić je optužen za genocid jer je učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu da se bosanski Muslimani u Srebrenici eliminišu ubijanjem srebreničkih muškaraca i dječaka, kao i prisilnim odvođenjem žena, djece i dijela starijih muškaraca iz Srebrenice.

Tačka 3 optužnice Mladića tereti za progone u općinama Banja Luka, Bijeljina, Ilidža, Kalinovik, Ključ, Kotor-Varoš, Novi Grad, Pale, Prijedor, Rogatica, Sanski Most, Sokolac, Trnovo i Vlasenica, kao i za progone bosanskih Muslimana iz Srebrenice.

U tačkama 4, 5 i 6 Mladiće je optužen za istrebljenje i ubistvo muslimanskog i hrvatskog stanovništva s terotorija na koja su Srbi "polagali pravo". To uključuje i djela ubistva koju su bila dio cilja širenja terora među civilnim stanovništvom Sarajeva provođenjem kampanje snajperskog djelovanja i granatiranja, koju su pripadnici snaga koje su učestvovale u napadu na Sarajevo proveli u periodu od 12. maja 1992. do novembra 1995. godine.

U tačkama 7 i 8 Mladić se tereti za deportacije i nehumana djela. Mnogi bosanski muslimani koji su prisilno iseljeni iz domova u istočnoj Bosni, kako 1992. godine tako i kasnije, pobjegli su u srebreničku enklavu.

Ratko Mladić je u tačkama 9 i 10 optužen za terorisanje i protivpravne napade na Sarajevo. U periodu od aprila 1992. do novembra 1995. godine, učesnici ovog udruženog zločinačkog poduhvata formulisali su i proveli, i/ili koristili pripadnike snaga koje su učestvovale u napadu na Sarajevo da formulišu i provedu vojnu strategiju granatiranja i snajperskog djelovanja radi ubijanja, sakaćenja, ranjavanja i terorisanja civilnog stanovništva Sarajeva.

U posljednjoj tački optužnice Mladiću se stavlja na teret uzimanje talaca pripdanika UN-a, kako bi prisilio NATO da se uzdrži od vazdušnih napada na vojne ciljeve bosanskih Srba.

08:45 - Sudsko vijeće Haškog tribunala izreći će danas prvostepenu presudu ratnom komandantu Vojske Republike Srpske, generalu Ratku Mladiću po optužnici koja ga tereti za ratne zločine počinjene na teritoriji Bosne i Hercegovine tokom 1992. do 1995. godine. Mladić je uhapšen 26. maja 2011. godine, nakon 12 godina skrivanja u okolini Lazareva, a Hagu je izručen 31. maja iste godine.

Presudu će donijeti sudsko vijeće na čelu sa sudijom Alfonsom Orijeom, 22. novembra, u Sudnici I Međunarodnog suda. Riječ je o prvostepenoj presudi, na koju će se moći žaliti i haško tužilaštvo i Mladićeva odbrana, javlja Fena.

Haško tužilaštvo je u završnoj riječi krajem prošle godine zatražilo od sudskog vijeća da Mladića osudi na doživotni zatvor, uz obrazloženje da bi kraća kazna bila “uvreda za žrtve, žive i mrtve i uvreda za pravdu", dok je odbrana tražila oslobađajuću presudu.

KOMENTARI NA ČLANAK

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

    Najčitanije:

  • 24 Sata
  • 7 Dana
  • 30 Dana

PROMO