01.03.16 u 02:09

PIŠE: AVDO HADŽIĆ

Bliži se Dan nezavisnosti BiH, a evo kako izgleda ispravno postavljanje zastave BiH

Obzirom da veliki broj institucija, kao i građana u BiH ima problem kada je u pitanju ispravno postavljanje zastave svoje zemlje, predstavićemo ovim putem vrlo lahke upute koje će svima olakšati dileme kada je u pitanju ovaj problem.

Dakle, kao prvo, treba imati na umu geografski izgled kada je u pitanju površina i raspored granica države BiH. Za one koji ne znaju, BiH podsjeća oblikom na trokut sa dugim lijevim i kraćim desnim krakom, tako da je i zastava samim tim poprimila izgled trokuta,  dok su zvijezde uvijek pored dužeg kraka. 


Shodno tome, imamo dva ispravna i dva dopuštena načina postavljanja zastave kao što je predstavljeno na slici (vertikalno i horizontalno postavljanje).


Prva dva ispravna načina podsjećaju tačno na površinu BiH, tako da se zvijezde koje prate duži krak budu na lijevoj strani, dok se kraći krak nalazi na desnoj. 


Ukoliko zastavu postavljate uspravno, trebate pripaziti na samo jedno pravilo: kraći krak treba biti okrenut uvijek prema gore, a duži sa zvijezdama prema dolje. 


Idealno će to biti ukoliko se i u uspravnom slučaju prati geografski izgled BiH, tako da se zvijezde koje prate duži krak spuštaju sa gornje lijeve prema donjoj desnoj strani.


Logika koja stoji iza ovog ispravnog i dopuštenog načina postavljanja je ovakva: ispravno je postavljati zastavu kao obris granica BiH, ali je dopušteno postavljati je i tako da izgleda kao odraz u ogledalu. 


Shodno tome, prilikom horizontalnog postavljanja zastave je dopušteno, mada ne posve ispravno, da duži krak sa zvijezdama dođe sa desne strane, a to je izvedeno logikom odraza u ogledalu.


Ono što nije dopušteno, i daleko od ispravnog načina postavljanja BH zastave jeste da se zastava nikako ne smije postavljati na način da trokut izgleda kao da ste okrenuli BiH naglavačke, a zato postoji jedno jednostavno pravilo: kraći krak nikako ne smije biti okrenut prema dnu, a možete zastavu okretati tako da kraći krak gleda prema desno, lijevo ili gore, pa će bilo koji od ovih opcija biti ispravan ili dopušten.


Pojednostavljeno pravilo bi glasilo: zastava treba podsjećati na BiH i nemojte svoju državu okretati naopačke pa ćete već ispravno postupiti.

KOMENTARI NA ČLANAK

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

    Najčitanije:

  • 24 Sata
  • 7 Dana
  • 30 Dana

PROMO