26.05.15 u 14:38

BENDOVI U BIH

Bend "Life And Death" - Rokanje na goraždanski način (FOTO+VIDEO)

Upoznajte bend  "Life And Death" koji je posvetio pjesmu svim nedužnim žrtvama rata u Siriji i  dolazi nam  iz grada sa rijeke Drine, Goražda.  Pročitajte šta nam momci imaju reći...


Sutra.ba:   Kada je bend nastao?

Life And Death: Prije svega lijep pozdrav Vama, želimo iskazati zahvalnost što ste nam ukazali priliku da se predstavimo. Naime, bend Life And Death nastao je u januaru 2010. godine kao one-man projekat Harisa Siječića. Nekoliko narednih godina projekat ostaje skriven od javnosti, a za to vrijeme Haris piše kompletnu muziku i tekstove za nekoliko desetina pjesama, a dio tih pjesama ćete moći čuti i na našem prvom albumu. U cilju promocije projekta, s aktivnim radom Life And Death počinje sredinom 2014. godine, nakon što Haris predstavlja svoj projekat mlađahnom klavijaturisti Adnanu Došlu. Adnan izražava želju da se priključi projektu, ali samo sada na mjestu bubnjara. Nekoliko sedmica kasnije, samoinicijativno u bend pridružuje se i Arnel Spirjan te uzima ulogu bassiste. Sa Arnelom i Adnanom, Life And Death postaje trojac spreman za live svirke i promociju dugopisanog autorskog materijala. Ubrzo potom izbacujemo i svoj prvi single, „The Reign Of Terror And Pain (The Word Of Hope To The Syrian People)“ posvećen svim nedužnim žrtvama rata u Siriji.


Sutra.ba: Koliko ima članova?

Life And Death: Dakle, bend Life And Death broji tri člana, to su Haris Sijerčić (vokal, gitara, muzika, tekstovi), Arnel  Spirjan (bass) i Adnan Došlo (bubanj). Moramo navesti i ostale članove benda koji su podjednako važni, a bez kojih cijela priča sigurno ne bi postojala. To su Irma Hadžić, PR manager, te cijela ekipa benda koja vrijedno radi i brine se o nama, kako s opremom tako i medijski. Hvala Vam svima na podršci, znate Vi tko ste!


Sutra.ba: Koji pravac svirate?

Life And Death: Naša muzika je death/thrash metal s primjesom svih podžanrova metala, bez ikakvih granica, podjela i predrasuda. Da li se radi o progressive, melodic, power, blackish ili technical noti naših pjesama i dalje je to Life And Death, stari dobri death/thrash metal, iskren pristup komponovanju i ljubav prema cijelom oldschool metalu.

Svi tekstovi kompozicija su na engleskom jeziku s akcentom na čovjeka, međuljudske odnose, Majku prirodu i Planetu Zemlju. Bend se ograđuje od bilo kakvog oblika rasizma, diskriminacije i fanatizma, i tog smo mišljenja da u svijetu rock and rolla nema mjesta za takve pošasti. Nije bitno koje ste boje kože, nacije ili vjerske pripadnosti, ako nosite u srcu pozitivnu energiju i ježite se na zvuke heavy metala, muzika benda Life And Death je za Vas.


Sutra.ba: Ko su vam uzori?

Life And Death: Uzori članova benda Life And Death zaista su šaroliki, stvarno nismo ograničeni ni na jedan podžanr metala, a slobodno možemo reći da slušamo i blues, kao i jazz.. Slušamo samo one bendove koji imaju šta da kažu. Bez obzira da li sviraju black metal ili power metal i sve ono između, od svakog benda učimo i svaki pravac podjednako je kreirao naš jedinstveni stil komponovanja, što dokazuje i naš prvi single posvećen narodu Sirije. Ono što je glavno jeste da nas spaja ista želja, isti žar, i da postoji jasna ideja, put i vodstvo benda. Zaista, ono što mi slušamo privatno je stvar raspoloženja, momenta ali i sviju nas individualno. Međutim, ako baš moramo podjeliti s vama koji su to od naših uzora, glavni utjecaji na stil komponovanja su imali Mille Petrozza iz Kreatora, Chuck Schuldiner iz Death, Max Cavalera iz Soulfly/Sepulture, Peter Tagtgren iz Hypocrisy, John Shaffer iz Iced Earth kao i Milić Vukašinović iz Vatrenog Poljubca. Znate, prvih nekoliko albuma Vatrenog Poljupca su super škola ako želite naučiti da pišete heavy metal hitove (smijeh). Od Adnanovih bubnjarskih uzora to su Chris Adler, Dany Carey, Tomas Haake, Mike Portnoy i Mario Duplantier, dok je Arnelov heroj na bassu zasigurno bio i ostao Steve Harris iz legendarnih Maidena.


Sutra.ba: Gdje ste do sad nastupali i koji nastup možete izdvojiti?

Life And Death: Svoju prvu svirku bilježimo 04.08.2014. godine na „Festivalu Prijateljstva“ u Goraždu, a cjelokupnu atmosferu  možete pogledati na you tube kanalu benda u obliku live videa i to za pjesmu „Thrash Violence“. Do sada smo nastupali na tri državna festivala, a nastup koji bi posebno izdvojili održao se u Sarajevu kao podrška metal veteranima, bendu Infest. Stvarno je odlično vidjeti starije kolege na djelu, učiti od njih, ali i družiti se s njima. Također smo trebali svirati u Tuzli, u klubu Palma, sa Infestom i Toxicdeath, međutim sniježne mećavine zakrčile su put ka Tuzli, tako da smo se morali vratiti i odgoditi svirku. Veoma nam je žao, te se nadamo da će biti prilike da sviramo sa Toxicdeath neki naredni put. Vjerujte nam, samim tim bi ispunili svoj san, dok smo bili klinci mnogo smo slušali Toxicdeath. Svojim tekstovima i progresivnim stilom pjesama, još su jedni od uzora koji su kreirali stil našeg komponovanja. Pozdrav za sjever.


Sutra.ba: Neka interesantna situacija sa svirki ili proba?

Life And Death: Ima ih na pretek, izdvojit ćemo jednu od zanimljivijih. Trebali smo svirati svoju drugu svirku na goraždanskoj „Motorijadi“, međutim sve bi bilo dobro samo da smo dan prije znali da učestvujemo. Šta se dešava, neko od fanova nas je prijavio. Iako smo bili zatečeni, ipak odgovaramo na poziv i dolazimo, neopisivo gladni svirke i razvaljivanja. Ono što zatičemo jeste nekih stotinjak deduka koji su polu živi polu mrtvi, s parkiranim motorima, a s obzirom da je i kiša počela da lije, svi su se kao pod komandom odaljili još jedno pedesetak metara od bine. Udobno zavaljeni u ležaljke uz pivu i ćevape, skriveni od pljuska, ni na kraj pameti im nije bilo da slušaju neki bend. (smijeh) Uslijedilo je upoznavanje, a kada su vidjeli da se radi o heavy metal sastavu, niko naročito nije bio sretan što nas vidi, osim možda onoga koji nas je i prijavio. Pogotovu nije bio sretan jedan travnički rock and roll sastav, star 45 godina, kojem smo trebali pripremiti teren. Prema njihovim rječima, nisu bili ljubitelji „galame i buke“, ne razumiju se mnogo u heavy metal i nikad ga nisu svirali. Mi onako haman pa poraženi, ali jaki kao stijena, izlazimo na binu i dajemo 110%, em mokri od kiše, em mokri od death/thrash razbijanja, kad neočekivano, dešava se najsmiješniji prizor u našem dosadašnjem radu. Desetak deduka po najvećoj kiši istrčavaju ispred bine i počinju da se gurkaju (smijeh). Nakon zadnje pjesme počinju se penjati na binu, zajedno sa trojicom deduka iz benda, i počinju nas grliti u fazonu „Svaka čast sine! Kako se zove ova vrsta muzike!?“ (jos smijeha). Vjerujte nam, nikad nismo ponosnije rekli, „thrash metal prijatelju“.

I mi onako mokri, po najvećoj kiši, pokupimo stvari, i vratimo se zadovoljni, jer smo oduševili deduke i proširili bazu svojih fanova od 7 do 77. 


Sutra.ba:  Kakvi su planovi benda? (pjesma, spot, CD)

Life And Death: Prioritet nam je da sviramo što više uživo, prikupljamo iskustvo i širimo pozitivnu energiju među ljubiteljima muzike generalno. Naše pjesme su kreirane za live svirke i to je ono što nas čini sretnima, jer mi sviramo za Vas. Kratkoročni plan benda jeste da snimimo album prvjenac, a poslije ćemo da vidimo, jer tu je pjesama bar za nekoliko albuma (smijeh). Ono što je sledeće po planu i programu jeste dugoplanirana svirka sa prijateljskim švedskim metal bendom Sanctrum. Svirka je zakazana za 13.07.2015. godine u Klubu „Kaktus“, koji se nalazi na platou Sekenderije u Sarajevu. Sanctrum predstavlja svoj novi album „Rot“, tako da dođite, biće pakleno.Sutra.ba: Koliko je jaka trenutna scena i koliko je živ rock u našoj zemlji?

Life And Death: Ne bih željeli nikoga da uvrijedimo, ali u dosadašnjem radu shvatili smo da scene u onom svom punom značenju uopće nema. Čast izuzetcima koji se još uvijek iskreno bore da podignu sve ovo na viši nivo. Postoje samo bendovi koji se trude da postignu nešto, uprkos svim preprekama na koje konstantno nailaze tokom svog rada. Scena bez poštovanja, podrške i organizacije, u koju su se uvukli laici heavy metal kulture. Od takvih, metal bendovi ne mogu očekivati nikakvu podršku. Sve dok nacionalni muzički portali, koji bi trebali biti tu u službi svih nas, rade samo za određenu nekolicinu ljudi i za nekoliko istih bendova, nećemo vidjeti nikakav napredak što se tiče BH metal scene. Zato, hvala Vam još jednom što ste tu za nas i nastavite podržavati mlade bendove. Sutra.ba:  Poruka ostalim mladim ljudima koji planiraju početi sa karijerom muzičara?

Life And Death: Slušajte metal, muziku koja život znači. Posjećujte koncerte, gledajte, učite i kupite fazone od starijih kolega, jer imati bend i pisati muziku znači konstantno učiti i osluškivati. Pored učenja tu je i neprestani rad na sebi, a bez ogromne ljubavi prema svemu ovome, nećete daleko dogurati, osim ako imate nekoga od prijatelja na nekom portalu, pa da Vas gura godinama. (smijeh)

Za kraj, poslušajte naš prvi single posvećen nedužnim žrtvama rata u Siriji i vidimo se na svirci u Sarajevu sa švedskim Sanctrumom. Dobro upamtite naše ime, jer Life And Death je bend koji dolazi, polahko ali sigurno. 
KOMENTARI NA ČLANAK

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

    Najčitanije:

  • 24 Sata
  • 7 Dana
  • 30 Dana

PROMO