17.01.20 u 14:36

ZANIMLJIVO

Ateisti su inteligentniji od vjernika

Neovisno o demografskim faktorima, poput dobi i obrazovanja, istraživanje je pokazalo da su ateisti na testovima ostvarili bolje rezultate te da se vjernici često oslanjaju na intuciju.

Ateisti su inteligentniji od religioznih osoba, kažu posljednja provedena istraživanja znanstvenika s britanskog fakulteta Imperial College London.

Prema brojnim studijama, broj vjernika je u porastu pa se pretpostavlja kako će do 2050. ateisti činiti samo 13 posto svjetske populacije.

Znanstvenici često proučavaju povezanost religijskih uvjerenja s inteligencijom. U nedavnom istraživanju zaključili su kako je uzrok pada IQ-a kod vjernika najvjerojatnije intuicija, na koju se često oslanjaju.

Testiranje je trajalo 30 minuta, a bilo je sastavljeno od 12 kognitivnih zadataka koji su obuhvaćali planiranje, rasuđivanje, pažnju i pamćenje.

Neovisno o demografskim faktorima, poput dobi i obrazovanja, istraživanje je pokazalo da su ateisti na testovima ostvarili bolje rezultate te da se vjernici često oslanjaju na intuciju, koja je često u sukobu s rasuđivanjem. Agnostici su se našli između ateista i vjernika.

KOMENTARI NA ČLANAK

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

Komentarisanje na ovu vijest nije dozvoljeno !

    Najčitanije:

  • 24 Sata
  • 7 Dana
  • 30 Dana

PROMO