23.04.20 u 19:07

STRAŠNO!

Čak 90 posto ljudi ima predrasude prema ženama

Predrasude su najsnažnije u Pakistanu, Kataru i Nigeriji, a najbolje stoje Andora, Švedska i Nizozemska.

'Muškarci su bolji politički vođe ili direktori tvrtki od žena', 'studiranje je važnije za muškarce nego za žene', 'muškarci trebaju imati prioritet na tržištu rada kada je ponuda radnih mjesta mršava' - devet od deset osoba u svijetu, uključivo i žene, ima barem jednu predrasudu te vrste, pokazuje studija koju je u četvrtak objavio Program UN-a za razvoj (UNDP).

Predrasude su najsnažnije
u Pakistanu, Kataru i Nigeriji, a najbolje stoje Andora, Švedska i Nizozemska.

UNDP kaže kako "unatoč desetljećima napretka" i dalje postoje nevidljive barijere između muškaraca i žena.

- Danas borba za ravnopravnost spolova treba uključiti eliminaciju predrasuda - kazao je Pedro Conceicao, jedan od čelnika UNDP-a.

- Napori koji su bili vrlo efikasni u eliminaciji razlika kada se radi o zdravstvu ili obrazovanju sada trebaju ići dalje kako bi se suočili s još težim problemom: duboko ukorjenjenim predrasudama, kako kod muškaraca tako i kod žena, koje sprečavaju istinsku ravnopravnost - rekao je njegov kolega Achim Stiner.

UN-ova agencija poziva vlade i institucije da počnu koristiti novi politički pristup kako bi se se stalo na kraj stereotipnim razmišljanjima i diskriminatornim praksama.

KOMENTARI NA ČLANAK

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

Komentarisanje na ovu vijest nije dozvoljeno !

    Najčitanije:

  • 24 Sata
  • 7 Dana
  • 30 Dana

PROMO