10.02.20 u 12:09

ZAPAMTITE!

9 namirnica štetnijih od cigareta

Primjerice, u tekućem obliku voće gubi većinu svojih zdravih elemenata poput vlakana, koji imaju važnu ulogu u prevenciji dijabetesa.

Nezdrava prehrana danas ubija više ljudi nego pušenje. Znanstvenici su otkrili da nedostatak važnih nutrijenata može naštetiti vašem zdravlju.

No ipak, neka jela koja koristimo u našoj prehrani zbog takozvanih kvalitetnih sastojaka, mogu biti štetna za naše tijelo.

Evo liste koju trebate dobro pročitati i zapamtiti

Bijeli hljeb - proizvod koji obiluje prerađenim žitaricama, a ne sadži vlakna i hranjive tvari. Unos vlakana doprinosi zdravoj težini i normalnom krvnom tlaku, a osim toga, smanjenje rizik od dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti.

Energetske pločice - iako bogate nutrijentima, neke energetske pločice također su bogate šećerom. Prema nutritivnim podacima, većina popularnih energetskih pločica sadrži od 15 do 30 grama šećera po pločici. S druge strane, ako ih pažljivo birate, energetske pločice su odličan način kako da utažite glad i izbjegnete prejedanje s obzirom na to da sadrže mnoge bitne nutrijente. Savršena energetska pločica trebala bi sadržavati barem tri grama vlakana, pet grama proteina i manje od 10 grama šećera.

Proizvodi bez masnoća - proteklo desetljeće dijete koje ne uključuje masnoće doživjele su pravi procvat - sve dok nutricionisti nisu shvatili da se zdrave masnoće često zamjenjuju prerađenim šećerom kako bi se zadržao stvarni okus proizvoda. Tako umjesto zdravog obroka u sebe unosite šećernu bombu. Stručnjaci savjetuju namirnice bogate proteinima i zdravim masnoćama, poput svježeg sira ili grčkog jogurta.

Riba iz uzgoja - ovaj problem se također tiče i sushija. Divlja riba je bogat izvor zdravih Omega 3 kiselina, koje mogu smanjiti rizik od srčanih bolesti i srčanog udara. Ali udio tih kiselina ovisi o tome što riba jede. Nažalost, riba koju kupujemo u supermarketima najčešće ne dolazi iz mora i okeana, već je uzgojena. Stoga, ne samo da joj manjka zdravih nutrijenata, već sadrži i različite adtivie koje uzgajivači koriste kako bi riba brže rasla.

Soja - može biti jednako štetna za zdravlje kao što je za ekologiju. Za sojine usjeve kažu da su jedna od najštetnijih monokultura jer crpe hranjive tvari iz tla i stavljaju ga devastiranim. Osim toga, većina plodova soje je genetski modificirana.

Sushi -
sushi sam po sebi nije štetan. Ipak, različiti sastojci i aditivi u sušiju mogu biti glavni problem. Puno sushija danas sadrži majonezu, kremaste sireve, umake i ostale kontroverzne sastojke koji povećavaju nutritivnu vrijednos sushija i čine set sushija kalorijskim unosom potrebnim za cijeli dan. Kako biste izbjegli probleme s težinom, odlučite se za jednostavan sushi s lososom ili pojedite sashimi.

Voćni sokovi - voće se smatra bitnim nutrijentom i svježe cijeđeni sokovi izgledaju kao jednostavan način da ih uvrstite u svakodnevnu prehranu. Međutim, u tekućem obliku voće gubi većinu svojih zdravih elemenata poput vlakana, koji imaju važnu ulogu u prevenciji dijabetesa. Jedna voćka može biti dovoljna da vas zasiti i utaži želju za nečim slatkim dok za spraviti čašu soka obično trebate nekoliko voćki istovremeno.

Žitarice -
oduvijek su se smatrale jednostavnim rješenjem za zdravi doručak. Ipak, neće sve vrste pahuljica osigurati istu količinu hranjivih tvari. Većina ih se sastoji od prerađenih žitarica, a preradom gube veliku količinu vlakana. Količinu šećera, koja se stavlja kako bi bile ukusnije i privlačnije djeci, nije potrebno ni spominjati.

KOMENTARI NA ČLANAK

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

Komentarisanje na ovu vijest nije dozvoljeno !

    Najčitanije:

  • 24 Sata
  • 7 Dana
  • 30 Dana

PROMO