07.12.19 u 12:06

SAVJETI

5 namirnica za dobar vid

Potrebno je jesti uravnoteženu prehranu s visokim udjelom voća i povrća te malo zasićenih masti i šećera.

Jedna od najboljih stvari koju možete učiniti za svoj vid i dugoročno zdravlje očiju je jesti uravnoteženu prehranu s visokim udjelom voća i povrća te malo zasićenih masti i šećera", kaže liječnica Chrisitne Joy za Health.

Također, vitamini A, C, E i mineral cink su posebno važni za zdravlje očiju. Joy je preporučila koje namirnice treba unositi kako bismo imali zdrave oči i dobar vid:

Mrkva - konzumiranje mrkve neće odmah popraviti vid, ali postoji puno istine u tome da može zaštititi vid. Mrkva sadrži puno vitamina A koji pomaže u zaštiti površine očiju i ključan je za borbu protiv suhoće oka, a pomaže za održavanje dobrog vida.

Paprika babura - iako su paprike dostupne tijekom cijele godine, vrhunac sezone im je od rujna do listopada. Ove paprike pomažu u održavanju zdrave površine očiju i smanjuju rizik od degeneracije povezane s godinama. Samo jedna šalica paprike daje 100 posto preporučene dnevne doze vitamina A i C.

Puretina - ovaj protein sadrži cink i vitamin B3 i sprječava stvaranje očne sive mrene

Tikve - ovo povrće sadrži vitamine A, C i E, mineral cink, vlakna, lutein i zeaksantin. Ovi mikronutrijenti pomažu u borbi protiv degeneracije makule (dio očne pozadine zahvaljujući kojoj oštro vidimo) povezane s godinama i sindroma suhog oka.

Zeleno lisnato povrće -
tamno zelenilo povrće poput kelja i špinata sadrži ključne tvari poput luteina i zeaksantina. Oba antioksidansa nalaze se u visokoj koncentraciji u centru mrežnice koja je odgovorna za ono što vidite neposredno ispred sebe. Tijelo prirodno ne proizvodi ove važne tvari pa ih je važno unositi u prehrani.

KOMENTARI NA ČLANAK

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

Komentarisanje na ovu vijest nije dozvoljeno !

    Najčitanije:

  • 24 Sata
  • 7 Dana
  • 30 Dana

PROMO