24.10.19 u 09:55

SAVJETI

3 trika za zdravo kuhanje

Par jednostavnih trikova kojima možemo obogatiti svako jelo i uz pravilan način pripreme pretvoriti ga u obrok koji će koristiti našem tijelu.

Zdrava prehrana podrazumijeva nabavku svježih namirnica i kuhanje kod kuće, no mnogi ljudi koji se odluče na to jednostavno ne znaju kako birati namirnice.

Mnogi od nas teže zdravoj prehrani, ali jednostavno ne znaju koje namirnice birati i koliko način prehrane utječe na kvalitetu obroka. Liječnik Mark Hyman za Mindbodygreen otkrio je jednostavne trikove kojima možemo obogatiti svako jelo i uz pravilan način pripreme pretvoriti ga u obrok koji će koristiti našem tijelu.

Kuhajte sporije i na manjoj temperaturi - visoke temperature u pripremi hrane mogu stvoriti kancerogene čestice i pretvoriti visokokvalitetnu namirnicu ili komad mesa u nezdravi obrok. Kad se masti i proteini izlože velikoj toplini dolazi do kemijske reakcije koja stvara štetne toksine. Radije kuhajte sporije i na manjoj temperaturi pa je tako bolje pripremati hranu, primjerice, tako da je pečete.

Olakšajte probavi - orašasti plodovi, sjemenke i žitarice su zdrava i cjelovita hrana, ali ponekad ih je našem tijelu teško probaviti. Hyman tvrdi da je odličan trik da natopimo takve plodove prije kuhanja. Jednostavno ih držite u vodi određeni period jer se tako aktiviraju nutrijenti i enzimi koji pomažu tijelu u razgradnji hrane.

Prave masti - Hyman tvrdi da odabir masnoća koje koristimo za kuhanje ima presudan utjecaj na kvalitetu jela. Određena ulja poput ulja sezama, bademovog ulja i ulja makadamije bolja su za preliti preko hrane nego za kuhanje. Naime, takva ulja se na velikoj toplini pretvaraju u štetne komponente, ali su kao začin izrazito zdrava. Jedno od tih ulja je i maslinovo ulje koje većina nas koristi u kuhanju misleći da radimo dobro za naše zdravlje. Za kuhanje, pirjanje i bilo koji način pripreme koji uključuje visoke temperature bolje je koristiti ulje avokada ili kokosovo ulje.

KOMENTARI NA ČLANAK

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

Komentarisanje na ovu vijest nije dozvoljeno !

    Najčitanije:

  • 24 Sata
  • 7 Dana
  • 30 Dana

PROMO