27.08.20 u 20:25

SAVJETI

3 do 5 kafa je optimalno

Suprotno prethodnim istraživanjima, ova studija nije omogućila da se otkriju pozitivni učinci kafe na potencijalno sprječavanje razvoja karcinoma.

Kafa je najčešći napitak, no koliko bi je trebali piti dnevno? Kod osoba koje dnevno konzumiraju tri do pet šoljica kafe primijećen je manji rizik od prijevremene smrti od posljedica srčanih bolesti, dijabetesa i Parkinsonove bolesti, a i manje su sklone suicidu, pokazalo je američko istraživanje.

Bez obzira na to je li riječ o kafi s kofeinom ili bez njega, taj napitak blagotvorno utiče na opšte zdravstveno stanje, tvrde članovi harvardske Škole za javno zdravlje.

Istraživanjem su obuhvaćene osobe koje ne piju kafu ili konzumiraju dnevno manje od dvije šoljice, potom one koje ispijaju umjerene količine tog napitka te osobe koje dnevno popiju i do pet šoljica.

"Ovo je djelomično objašnjenje za naše otkriće, no moramo obaviti dodatna istraživanja kako bismo istražili biološke mehanizme koji rezultiraju takvim učinkom". Suprotno prethodnim istraživanjima, ova studija nije omogućila da se otkriju pozitivni učinci kafe na potencijalno sprečavanje razvoja karcinoma.

Rezultati istraživanja temelje se na podacima prikupljenim u trima velikim anketama provedenima među 300.000 medicinskih sestara i zdravstvenih radnika koji su odgovarali na upitnike o vlastitom zdravstvenom stanju i životnim navikama tijekom tridesetgodišnjeg razdoblja.

No s obzirom na to da se studija temelji na subjektivnim odgovorima ispitanika o njihovim navikama, njezina vjerodostojnost može biti upitna.

Naučnici upozoravaju da se konzumiranje veće količine kafe ne može savjetovati svakome.

"Redovno ispijanje kafe uključuje i redovne i zdrave prehrambene navike", kazao je koautor studije, profesor nutricionizma i epidemiologije na Harvardu, Frank Hu.

Dodao je da neke populacijske skupine, poput trudnica i djece, moraju voditi računa o količini kofeina što ga unose u organizam.

KOMENTARI NA ČLANAK

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

    Najčitanije:

  • 24 Sata
  • 7 Dana
  • 30 Dana

PROMO