07.12.14 u 21:53

SARAJEVSKA POP PJEVAČICA ODUŠEVLJAVA PUBLIKU

Zuzi Zu jedan je od najboljih bek vokala bivše Jugoslavije

Zumreta Midžić poznatija kao Zuzi Zu sarajevska je pop pjevačica srednje generacije za koju kažu da je jedan od najboljih bek vokala ex Jugoslavije!

Rođena je u Velikoj Kladuši, a u Sarajevu je pohađala Srednju muzičku školu - odsjek za solo pjevanje. Pjevala je u horu RTV Sarajevo i bila prateći vokal na festivalu "Vaš šlager sezone" kad je Zdravko Čolić pozvao na svoju Veliku jugoslovensku turneju sa Indeksima (1977.godina). Zatim gostuje u filmu Gorana Markovića "Nacionalna klasa" sa pjesmama "Hobi" i "Flojd“. Od 1979. do 1981. godine, članica je popularne disko grupe "Mirzino jato" (hitovi: "Apsolutno tvoj", "Normalna stvar", "Čarter let").  Diplomirala na Ekonomskom fakultetu i zapošljava se RZDP kao savjetnik za turizam i trgovinu BiH. Željna znanja odlazi na postdiplomske studije u Holandiju na The Institute of Social Studies (ISS) u Den Haag-u. 1987. godine sarađuje sa "Bijelim Dugmetom" pjevajući bek vokale na albumu "Pljuni i zapjevaj moja Jugoslavijo" i istoimenoj turneji, kao i na duplom albumu i dvd-u "Mramor, kamen i željezo" uživo snimljenim na koncertu u Zetri 1988. godine.  Iza toga slijedi film Emira Kusturice "Dom za vješanje" za koji muziku piše Goran Bregović, a Zuzi pjeva bek vokale za pjesmu "Ederlezi". U toku svih ovih godina snima i sevdalinke (oko 20 numera ) za muzički arhiv produkcije RTV Sarajevo. 1991. godine izdaje prvi solistički album "Noćas ja ludujem" autora Milića Vukašinovića.  Sredinom rata odlazi u Italiju i Nizozemsku gdje pjeva sevdah i romske pjesme sa orkestrom "Ogto Gadje" i 2002 snimaju CD "Fire". 2005. godine se vraća u Sarajevo i četiri godine pjeva prateće vokale Bebeku, Alenu i Tifi na turneji "Kad bi bio Bijelo Dugme". Zuzi Zu već pet godina radi na drugom samostalnom studijskom albumu naziva "Vatra" u izdanju City Records. Snimila je 18 pjesama: “Vatra”, "San o ljubavi", "Ederlezi”, “Ružica si bila”, “Žena istoka”, “Reanimacija”, "Morska pjena", “Trag ljubavi”, “Where Love Has Gone”, “Dove l’amore”, “Waar ben je”, “Delija”, "Trepavica", "Čičak", "Plava banana", "Lutka od gume", "Imal jada k’o kad akšam pada" i "Uspavanka" od kojih 12 numera ima i video zapise.  Saradnici na pjesmama su Studio Kobac, Studio Futa Radulović i Studio Al a na spotovima Dejan Miličević i Invenio Films. Zuzi Zu se pojavljuje kao autor, producent i stilista.

KOMENTARI NA ČLANAK

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

    Najčitanije:

  • 24 Sata
  • 7 Dana
  • 30 Dana

PROMO