27.04.18 u 06:55

IZ TUŽILAŠTVA BIH POJASNILI

Zbog čega je uhapšen Atif Dudaković?

Po nalogu Tužilaštva BiH lišeno je slobode 12 osumnjičenih za ratne zločine na području sjeverozapadne BiH.

Lišeni su slobode nekadašnjih komandanti i pripadnici 5. korpusa Armije RBiH koji su osumnjičeni za ratne zločine tokom 1994. i 1995. godine. Vrše se pretresi na 17 lokacija.


Po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH, policijski djelatnici SIPA uz podršku MUP USK i Kantona 10, na području USK i drugih gradova, lišili su slobode Dudaković Atifa, nekadašnjeg komandanta 5. korpusa Armije RBiH, te još 11 dužnosnika i pripadnika 5. korpusa Armije RBiH.


Osobe koje su pod istragom osumnjičene su za kaznena djela zločina protiv čovječnosti iz članka 172. KZ BiH, a osumnjičeni Dudaković Atif i za kaznena djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz članka 173. KZ BiH.


Provedena akcija rezultat je dugotrajne i temeljite istrage Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, tokom koje je saslušano je više stotina svjedoka i prikupljeno nekoliko stotina dokaznih materijala, uključujući arhivske dokumente, video-snimke, kao i dokazne materijale vezane za ekshumacije i identifikacije ubijenih osoba.


Ratni zločini koji su predmet istrage, odnose se na stradanje više stotina žrtava, civila i zarobljenih vojnika srpske nacionalnosti, sa područja Zapadnokrajiških općina, tokom 1995. godine, kao i ratne zločine protiv civilnog stanovništva bošnjačke nacionanosti, pripadnika AP Zapadna Bosna, tokom 1994. godine.


Nakon lišenja slobode, osumnjičeni će biti predati postupajućem tužitelju, na dalje postupanje, stoji u saopštenju iz Tužilaštva BiH.

KOMENTARI NA ČLANAK

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

Komentarisanje na ovu vijest nije dozvoljeno !

    Najčitanije:

  • 24 Sata
  • 7 Dana
  • 30 Dana

PROMO