06.08.12 u 15:10

BEOGRAD

Zatvorena izložba Nesima Tahirovića

Samostalna izložba „Prastari simboli mira i tolerancije“, bosanskohercegovačkog umjetnika Nesima Tahirovića, koja je u protekla dva mjeseca bila postavljena u Istorijskom muzeju Srbije u Beogradu, zvanično je zatvorena.

Izložba „Prastari simboli mira i tolerancije“ tokom svoje postavke, osim što je redovito privlačila veliki broj poklonika umjetnosti, potaknula je i predstavnike institucija kulture iz drugih gradova Srbije da pokušaju omogućiti svojim sugrađanima viđenje, ove, po opštoj ocjeni izložbe velikog regionalnog značaja. Izložbe, koja je kroz simboliku autorovih radova posebno ukazala na uvažavanje različitosti, poštovanja i toleranciju u zemljama regiona i koja je doprinijela da se kroz individualno sjećanje potvrdi činjenica o mogućnosti suživota i bliskosti kultura i tradicija na prostorima zemalja bivše Jugoslavije. Kako je Tahirović istakao: „Ovo je zaista bio jedan veliki kulturni događaj i sretan sam i ponosan, jer samo jedan ustrajan rad i vjera u to što radiš donosi ovu Božiju ljepotu koja se ovdje desila. Ova izložba nije bila klasična izložba ovo je bio hram za spas ljudske duše. Kad taj hram progovori, on govori da nam je zajedničko nebo, da nam je zajednička zemlja, Sunce i Gospod, i onda čovjek nema više šta da poželi.“ Izložbu „Prastari simboli mira i tolerancije“, koja obuhvata presjek četrdesetpetogodišnjeg rada autora, sažetog u impozantnom broju od 200 radova, odabranih od istoričara umjetnosti i kustosa postavke Saše Janjića, prvo će vidjeti kragujevačka publika u prostoru Galerije Narodnog muzeja u periodu od 21. septembra do 21. oktobra nakon čega se seli u Novi Sad i druge gradove Srbije.

KOMENTARI NA ČLANAK

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

    Najčitanije:

  • 24 Sata
  • 7 Dana
  • 30 Dana

PROMO