08.02.18 u 14:22

EH, DA... :)

Zašto je s godinama sve gori mamurluk?

Više masti znači i dulje zadržavanje alkohola u organizmu, a time i dugotrajniji mamurluk. Da stvar bude gora, tu je i dehidracija koja otežava oporavak.

Što smo stariji, svaka nam iduća čaša teže pada pa se uhvatimo da se danima oporavljamo od nekoliko čaša vina. U čemu je stvar? Pa u nama. Nije u vinu. Evo što se događa.


Sa starenjem se mijenja sastav tijela


Većina ljudi s godinama će imati više masti, a manje mišića (jedino ako predano ne radite na svom tonusu). Sastav mišića je 75 posto voda, dok masti sadrže samo deset posto vode. Alkohol se brže razgrađuje ukoliko u tijelu ima više vode odnosno mišića. Više masti znači i dulje zadržavanje alkohola u organizmu, a time i dugotrajniji mamurluk. Da stvar bude gora, tu je i dehidracija koja otežava oporavak. 


Imamo manje jetrenih enzima u tijelu


Jetra imaju za zadaću da čiste organizam od toksina. S godinama jetra proizvode sve manje enzima zaduženih za metaboliziranje alkohola i ostalih toksina. 


Proces oporavka se usporava


Već kad zagazite u 30-te vaše tijelo se počinje slabije nositi s infekcijama, bolestima i pijankama. 


Ako i pijemo, pijemo rjeđe


Čovjek s godinama manje konzumira alkohol. Tako bi bar trebalo biti. Što manje pijemo to teže podnosimo alkohol i to uopće nije loše. Čaša dobrog vina poslije ručka sasvim je dovoljna za uživanje.

KOMENTARI NA ČLANAK

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

Komentarisanje na ovu vijest nije dozvoljeno !

    Najčitanije:

  • 24 Sata
  • 7 Dana
  • 30 Dana

PROMO