21.03.20 u 15:19

MA DA?

Zašto žene rade seksi selfije?

Ispostavilo se da žene seksi selfijima sebi podižu vrijednost u zemljama i društvima u kojima je izražena ekonomska nejednakost.

Naučnici sa Univerziteta Novi Južni Wales su se pozabavili ne tako ozbiljnom, ali zanimljivom psihološkom tematikom - zašto žene rade seksi selfije? Analizirali su na desetke tisuća selfija iz 113 zemalja diljem svijeta te tagove koji su išli uz njih, poput "seksi" i "vruće".

I, iako možda mislite da žene seksi selfije rade kako bi se svidjele muškarcima, rezultati ovog istraživanja pokazuju drugačije. Naime, ispostavilo se da žene seksi selfijima sebi podižu vrijednost u zemljama i društvima u kojima je izražena ekonomska nejednakost.

"Prva stvar koju smo primjetili je činjenica da su žene toliko opsjednute svojim izgledom zbog patrijarhalnih pritisaka, odnosno da ženu i danas gledamo kroz to kakoizgleda, a ne kroz njezine druge kvalitete", kaže voditeljica studije Khandis Blake.

"Veća je vjerojatnost da će žena uložiti vrijeme i trud da na društvenim mrežama objavi seksi selfi, ako živi u društvu u kojem ekonomska nejednakost raste, ali ne i u društvima u kojima muškarci imaju veću moć i u kojima je spolna nejednakost raširenija", dodaje Blake.

"Neravnopravnost u prihodima u jednom društvu je dobar način da se predvidi ekspanzija seksi selfija, što ukazuje na to da je ova pojava marker potencijalnog socijalnog uspona među ženama.

"Koliko god to bilo krivo, u modernom društvu  seksi izgled je na cijeni. Može vam donijeti mnogo toga zauzvrat na ekonomskom, društvenom i privatnom planu", stoji u studiji.

KOMENTARI NA ČLANAK

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

Komentarisanje na ovu vijest nije dozvoljeno !

    Najčitanije:

  • 24 Sata
  • 7 Dana
  • 30 Dana

PROMO