20.12.17 u 10:41

ROK OD MJESEC DANA

WhatsApp više ne smije dijeliti korisničke podatke s Facebookom

Francuska agencija za zaštitu privatnosti pod nazivom CNIL naredila je WhatsAppu da prestane dijeliti podatke svojih korisnika s Facebookom, u čijem je vlasništvu. Aplikacija u roku od mjesec dana mora ispuniti ovu naredbu, u suprotnom slijede rigorozne kazne.


Istraga je počela nakon što je WhatsApp prošle godine obznanio da dijeli podatke s Facebookom zbog razvoja ciljnog reklamiranja, sigurnosih mjera i poslovne inteligencije.

CNIL je ustanovio da je namjera WhatsApp-a da poboljša sigurnost korisnika validna, no razlog za poslovnu inteligenciju nije prihvatljiv. WhatsApp nikada nije obavijestio svoje korisnike da prikuplja podatke za poslovnu inteligenciju te da nema načina da se to spriječi, osim deinstalacije aplikacije. CNIL tvrdi da WhatsApp krši temeljna prava korisnika.

Evropske agencije utjecale su na Facebook u prošlosti, posebno kada je riječ o dijeljenju podataka. Njemačka je naredila Facebooku da prestane prikupljati podatke korisnika WhatsAppa u septembru prošle godine, a u Velikoj Britaniji Facebook je pristao prekinuti prikupljanje podataka u novembru prošle godine.

U martu ove godine Evropska unija kaznila je Facebook sa 122 miliona eura zbog obmanjujućih informacija o kupovini WhatsAppa. Tada je kompanija tvrdila da neće moći povezivati profile korisnika WhatsAppa s Facebookom.

Hoće li Facebook ovaj put poslušati i tako izbjeći kaznu, tek ćemo vidjeti.

KOMENTARI NA ČLANAK

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

    Najčitanije:

  • 24 Sata
  • 7 Dana
  • 30 Dana

PROMO