03.07.20 u 15:11

JOŠ I TO

Vruća zima radi probleme

Prema podacima meteoroloških nacionalnih agencija diljem Europe, od januara do kraja marta bio je najtopliji godišnji kvartal u posljednjih 100 godina. NASA je sad izišla s poraznom satelitskom snimkom podzemnih voda.

Sateliti projekta Gravity Recovery and Climate Experiment Follow-On (GRACE-FO) snimili su stanje s podzemnim vodama u Europi, koja pokazuje da su, zbog iznadprosječno visokih temperatura ove godine, i vrlo malo snijega, podzemne vode vrlo niske. Riječ je o stanju na dan 22. juna 2020.

Zima 2019/2020. bila je u Europi najtoplija otkako se sistematski mjere temperature. Izvori su bili suši nego inače, a posljedice takvog stanja dodatno su se pogoršale tijekom toplotnog vala u maju što ga NASA Earth Observatory naziva „istorijskim".

Suša je, navodi se u izvještaju, počela na istoku Europe početkom proljeća, što je dovelo do toga da su i neke od najvećih rijeka po Europi tijekom proljeća bile ispodprosječnih vodostaja.

Krajem maja i početkom juna u nekim područjima Europe uslijedile su snažne oborine.

To, međutim, nije bilo dovoljno da do kraja popravi stanje s vlažnošću tla, a posebno nije bilo dovoljno da popravi stanje s podzemnim vodama.

Na karti podzemnih voda vidi se da su Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Slovenija i Srbija označena tamnocrvenom bojom, koja označava stanje kakvo se inače pojavljuje jednom u 50 godina ili rjeđe.

KOMENTARI NA ČLANAK

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

Komentarisanje na ovu vijest nije dozvoljeno !

    Najčitanije:

  • 24 Sata
  • 7 Dana
  • 30 Dana

PROMO