08.11.17 u 13:50

RADNICI I GRAĐANI NA ULICAMA

Veliki protesti u Kataloniji, blokirane ceste i željeznice

Desetine puteva i dio pruge u Kataloniji blokirali su demonstranti tokom generalnog štrajka u znak protesta zbog hapšenja političara u Madridu i izdavanja naloga za hapšenje bivšeg predsjednika katalonske vlade Carlesa Puigdemonta i njegovih saradnika.

Šrtajk su organizovale najveće nacionalističke javne organizacije u Kataloniji.

 

Blokirano je ukupno 35 trasa, uključujući nekoliko puteva u Barceloni, saopštila je Katalonska služba za saobraćaj.

 

Članovi “Odbora za zaštitu Republike” blokiraju puteve, a aktivisti drže u rukama plakate sa zahtjevima da se oslobode pritvoreni političari.

 

Oni pokušavaju da blokiraju puteve na ulazu u Barselonu i izlazu iz grada, prenose španski mediji.

 

U Gironi je na željezničku stanicu ušlo blizu 500 demonstranata i blokiraju šine te traže oslobađanje političkih zatvorenika. AVE kompanija ima linije koje povezuju Španiju i Francusku.

 

Na društevnim mrežama prikazani su snimci manjih gužvi koje su nastale kada je policija pokušala da pomjeri demonstarnte sa puteva, prenio je Reuters.

 

Mnoge manje radnje danas su zatvorene, ali veći trgovinski centri u regionu rade uobičajeno.

 

U protestima učestvuju i neke škole, a fudbalski klub Girona je zatvorio svoje urede. Dosta radnika je napustilo svoje poslove kako bi učestvovali u štrajku.

 

Puigdemont je u novoj izjavi medijima u Belgiji, gdje boravi sa nekoliko svojih saradnika, ponovo kritikovao Evropsku komisiju.

 

“Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker prima gradonačelnike, guvernere, ali ne želi da se sastane sa mnom”, rekao je Puigdemont listu “Standard”.

 

On je dodao da je uvijek bio “posvećeni Evropljanin”, ali da ljudi koji sada vode EU “uništavaju Evropu”.

 

“Raste jaz između naroda Evrope i zvanične Evrope”, rekao je Puigdemont.

KOMENTARI NA ČLANAK

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina SUTRA.BA. Online magazin SUTRA.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara SUTRA.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.

Komentarisanje na ovu vijest nije dozvoljeno !

    Najčitanije:

  • 24 Sata
  • 7 Dana
  • 30 Dana

PROMO